Magazine

Bronnen

Bespiegelingen - Hoe overleef ik de kantoorjungle? - Wetenschappelijk onkruid - Auditing internal control - Public management letters goes international - Goed toezicht.

Dit artikel is verschenen in Accountant Q4, 2015

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Tekst: Rob Heinsbroek

Bespiegelingen

Hoogleraar en management consultant Hans Strikwerda bundelt in dit boek een aantal bespiegelingen over governance, bestuur, management en organisatie.

In het boek vindt u onder meer ‘het realiseren van een cultuuromslag’, ‘de Strategy Audit’ of ‘het gebruik van gedragswetenschappelijke aspecten in assurance, audit en management control’.

De welbekende soft controls. Het zijn stevige artikelen: “Dit boek beoogt dan ook niet een gemakkelijk boek te zijn, met snelle oplossingen en to-do-lijstjes, het beoogt een to-think-boek te zijn.” Mag geen probleem zijn, daar draaien de lezers van Accountant hun hand niet voor om. Easy listening management boeken met een kant en klaar modelletje zijn er al genoeg.

Hans Strikwerda, Bespiegelingen over governance, bestuur, management en organisatie, Koninklijke Van Gorcum BV 2014, ISBN 978 90 232 5357 0

Hoe overleef ik de kantoorjungle?

De ware liefhebber kent de stukjes van Bouma uit de NRC en vooral de nrc.next, maar voor de niet-ingewijden; Bouma schrijft al jaren rake columns over het (over)leven op het Nederlands kantoor.

Een bundeling was eigenlijk een kwestie van tijd, daar zijn de stukjes simpelweg te goed voor. En zo ongeveer alles van het leven op kantoor komt wel even langs: vergaderen, heidagen, visitekaartjes, roken, kledingvoorschriften, de kerstborrel, vakantieverhalen van collega's, thuiswerken, de jongens van ICT, ga zo maar door. En altijd grappig, niet plat maar precies het juiste scherpe toontje - waar je trouwens wel een beetje als lezer tegen moet kunnen. Heerlijk.

Japke-d Bouma, Survivalgids voor de kantoorjungle, Thomas Rap 2015, ISBN 978 94 004 0411 3

Wetenschappelijk onkruid

“Alle mensen verlangen van nature naar het weten”, aldus de Griekse filosoof Aristoteles in zijn Metaphysica Alpha.

En in principe staat de wetenschappelijke methode al een dikke 2.500 jaar in hoog aanzien om onze kennis te vermeerderen. Maar wetenschappers zijn ook mensen van vlees en bloed en er zijn genoeg voorbeelden van ideeën, uitgangspunten, hypothesen en theorieën die hetzij van geen kant blijken te kloppen, hetzij maar geen pas op de plaats willen maken terwijl daar alle wetenschappelijke reden toe is. Over dit onderwerp is deze interessante bundel verschenen. 179 korte stukjes van evenzovele auteurs die de jaarlijkse Edge-vraag beantwoorden ‘Welk wetenschappelijk idee is rijp voor de prullenbak?’ Met bijdragen uit veel verschillende disciplines wederom een zeer lezenswaardige bundel.

Diverse auteurs, Wetenschappelijk onkruid - 179 ideeën die vooruitgang blokkeren, Maven Publishing B.V. 2015 (Nederlandse vertaling), ISBN 978 94 9184 558 1

Auditing internal control

Een bundeling van de columns van de laatste vier jaar van Arie Molenkamp. Eerder gepubliceerd in Tijdschrift Controlling en Audit Magazine, en enkele op de website van Way of Life.

De columns handelen over de nog steeds jonge beroepsgroep van internal auditors - alhoewel een ontstaanshistorie van 25 jaar vaak reden is voor een zilveren feestje in sommige kringen. Aangezien de interne auditfunctie ook raakvlakken heeft met controllers en accountants, volgen er ook enkele uitstapjes naar deze beroepsgroepen. De toon is constructief, waar nodig kritisch, en ook actueel over bijvoorbeeld de PE-plicht.

Arie Molenkamp, Auditing Internal Control - de auditfunctie in perspectief, Vakmedianet 2015, ISBN 978 946276 0608

Public management letters goes international

Inmiddels timmert de NBA al vijf jaar flink aan de weg met de zogenaamde pml's.

Wat in juni 2010 begon onder de noemer ‘kennis delen’ is inmiddels uitgegroeid tot twee- of driemaal per jaar een nuttige signalering van de accountantssector over thema's als pensioenen, transport & logistiek, goede doelen en toon aan de top. Tijdens het World Congress of Accountants (WCOA) in november 2014 te Rome mocht de NBA door een highly commended paper de public management letter onder de internationale aandacht brengen. Hierbij is met name gesproken over de reacties van stakeholders op de pml's en de effectiviteit. De belangrijkste boodschap is dat de publieke rol van de accountant door de pml's kan worden verstevigd. Een boodschap die internationaal ook goed is ontvangen.

Congresbundel WCOA Rome 2014

Goed toezicht

Met achthonderd pagina's ploft deze lekker op de deurmat. Ruimschotel claimt ook een breed overzichtswerk te hebben geschreven over de vele gezichten van toezicht.

Het boek is verdeeld in drie delen; als eerste de methodische basis van toezicht, in deel 2 volgt een overzicht van alle gebieden van toezicht in Nederland én het toenemende internationale toezicht. En in deel 3 schetst de auteur hoe toezicht deel uitmaakt van democratie en good governance.

Naast de vele theorie en uitleg ook concrete casussen zoals Ahold en Vestia (já, daar zijn ze weer). Laten we deze maar - naar analogie van de administratie van de goedheiligman - het ‘grote toezicht boek’ noemen.

Dick Ruimschotel, Goed toezicht - principes van professionaliteit, democratie en good governance, Mediawerf uitgevers 2014, ISBN 978 94 90463 35 9

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.