Magazine

FYI

Expat - Werkt u al agile? - Tijd voor de bitterballen! - Eerlijk duurt het langst - Hebbeding - Accountant zorgde voor ontmaskering Harvey Weinstein - Ingeschreven.

Dit artikel is verschenen in Accountant Q4, 2019

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Expat: Werken aan robotisering

Ervaringen van Nederlandse accountants in den vreemde. Dit keer: Anne-Sophie Thijssen van Kester, tot kort geleden manager assurance voor PwC in San Francisco (net terug in Nederland).

Met een Uber of Lyft naar de klant, onderweg de app checken die bijhoudt hoe je die nacht hebt geslapen en tegelijkertijd een lunch bestellen via de app ‘Mealpal’ - dat is het leven in San Francisco. De technologische ontwikkelingen in de stad gaan in rap tempo, overal om je heen zie je dat het leven draait om applicaties op mobiele telefoons en smart Apple horloges.

Ik heb hier een multiproject geleid, dat oplossing moest bieden aan automatisering van de bestaande wijze van auditwerkzaamheden. Met vragen als: Hoe staan mensen tegenover veranderingen? Hoe krijg je iedereen mee? Wat zijn de kwaliteitsslagen en kostenbesparingen? Wie zijn de stakeholders die betrokken moeten worden om ieder aspect te waarborgen? Naar mijn mening zijn dit essentiële vraagstukken voor iedere sector; we moeten aanpassen, veranderen en met de tijd meegaan. De blijvende aandacht rondom de kwaliteit van accountantscontrole heeft ook veel aan automatisering. Hoewel geautomatiseerd werken minder foutgevoelig is dan menselijk handelen, maken integriteit en bescherming van data deze processen extra complex.

De afgelopen periode heb ik dit project eerst in Californië geleid en ben ik vervolgens verantwoordelijk geweest voor het verder uitrollen over de rest van de Verenigde Staten. Daarbij gaf ik leiding aan een groot aantal teams met grote diversiteit en samenstelling. Robotic processing, visualisaties en goed te volgen geautomatiseerde schakels zijn gebouwd en in gebruik genomen, voor verschillende P&L- en balansposten en ook voor projectmatige bezigheden. Veel van de technologische mogelijkheden zijn niet alleen van toepassing op de accountancy, maar relevant voor alle type bedrijven en sectoren. Begrip van processen, risico’s en het samenbrengen van de verschillende groepen om verbetering te bewerkstelligen is daarbij key.

Uiteraard was ik in San Francisco niet alleen met werk bezig geweest, maar heb ik ook hele mooie tripjes gemaakt. Californië heeft zoveel te bieden. Het meest bijgebleven is dat ik bij een wijnproeverij in Napa over de uitgestrekte wijnvelden uitkeek en een paar uur later op de skipiste bij Lake Tahoe stond. Heel bijzonder - een ervaring om nooit te vergeten!

Werkt u al agile?

Kom er niet mee aan bij NRC-columniste Japke-d. Bouma, die uitslag krijgt van termen als scrum teams en agile. Evengoed wordt die wendbare, flexibele manier van werken bij veel ondernemingen steeds populairder.

Uit internationaal onderzoek van KPMG onder ruim 120 ondernemingen blijkt dat meer dan zestig procent het agile werken inmiddels een belangrijke strategische prioriteit vindt. Nederlandse organisaties zijn relatief vergevorderd in de agile transformatie, maar ook in andere landen werken de meeste bedrijven inmiddels aan een meer wendbare organisatie. De grote meerderheid, ruim tachtig procent, heeft dat proces de afgelopen drie jaar gestart, de rest is al wat langer bezig. Ook vermeldenswaard: bij minder dan tien procent van de onderzochte organisaties is dat proces geïnitieerd door het management. Veel vaker komt het initiatief van de werkvloer.

Vooral het sneller kunnen leveren van producten en diensten aan consumenten is een belangrijke reden om agile werken te omarmen, aldus KPMG. Bijna zeventig procent van de bedrijven geeft dat aan. Maar ook meer flexibiliteit is voor bijna de helft van de onderzochte organisaties een belangrijke beweegreden. Vaak neemt de IT-afdeling het voortouw. Negentig procent van de IT-afdelingen doet het al, naar eigen zeggen. Agile werken heeft wel impact op cultuur en bedrijfsvoering, waarschuwt KPMG. “Het is geen proces dat binnen een dag voltooid is en vereist dat het management deze transitie bottom-up ondersteunt.”

Slechts tien procent van de onderzochte bedrijven vindt dat hun werknemers op dit moment al voldoende toegerust zijn om agile te gaan werken. Agile coaches kunnen een belangrijke rol spelen in het begeleiden van medewerkers “naar een andere denkrichting en ander gedrag”, zo stelt het onderzoek. Tijd dus voor kale mannen met vierkante brillen, voorzien van Tesla’s, ingewikkelde stroomschema’s en kleurige Post Its…

Tijd voor de bitterballen!

Het is weer de tijd van de kerst- en nieuwjaarsborrels. Maar wat ligt er daarbij op de schalen? Een kwart van de Nederlanders vindt ongezonde hapjes op netwerkborrels vandaag de dag niet meer kunnen. Vooral vrouwen hebben het wel gehad met de gefrituurde kaasstengels en bitterballen.

Een en ander blijkt uit onderzoek van BoxBites, producent van foodboxen met gezonde snacks. Dat klinkt als “wij van WC Eend”, maar de onderzoekers erkennen wel dat frikadelletjes en bitterballen nooit helemaal van de borrelplank zullen verdwijnen, omdat ze simpelweg té geliefd zijn. Tegelijk verwachten ze dat groentesnacks, zoals courgetterolletjes met kaas en pastinaakchips, de komende jaren flink aan populariteit zullen winnen. Krijgt u al trek, inmiddels?

Vier op de tien ondervraagden denkt dat de meeste mensen liever gezonde dan ongezonde hapjes eten op borrels; 46 procent van de vrouwen en 34 procent van de mannen snackt liever gezond. Voor sommige ondervraagden zijn gefrituurde snacks zelfs reden om weg te blijven bij netwerkborrels. Acht procent gaat helemaal niet meer, als ze weten dat er ongezonde hapjes worden voorgeschoteld. Gelukkig staat dat nooit in de uitnodiging. Het bedenken van gezonde alternatieven voor vlammetjes en minikaassoufflés blijkt nog lastig voor een deel van de respondenten. Een kwart van hen kent namelijk niet veel verantwoorde hapjes die in plaats van de vertrouwde bittergarnituur kunnen worden gereserveerd. Volgens de onderzoekers zijn die er echter genoeg en hoeft u niet meteen aan de vegetarische bitterballen en bamischijven. “Dat het vegetarisch is, betekent niet dat het ook gezond is.” Sterkte met het borrelseizoen.

Eerlijk duurt het langst

Plezier hebben in het werk en een goeie werksfeer zijn dé factoren van een baan zonder te veel stress. Eerlijkheid, behulpzaamheid en het nakomen van afspraken maken u tot een goede collega.

Dat blijkt uit onderzoek van online pensioenuitvoerder BeFrank onder bijna 1.100 werkende Nederlanders van 25 jaar en ouder. Achterbaksheid, de kantjes ervan lopen en werk niet goed uitvoeren gelden als meest irritante eigenschappen van collega’s. Zo’n negentig procent van de respondenten noemt een prettige band met collega’s essentieel voor een fijn gevoel op het werk. Voor het overgrote merendeel van de werkenden zijn die onderlinge verhoudingen gelukkig ook gewoon goed.

Rapportcijfer
Nederlanders waarderen hun werkplezier met gemiddeld een 7,5. Ruim zes procent van de ondervraagden geeft zijn of haar werkplezier een onvoldoende. Ondernemers hebben meer lol in het werk: ruim driekwart daarvan geeft een acht als rapportcijfer voor werkplezier. Ook opvallend is het hoge werkplezier onder het topmanagement: liefst 82 procent. Bij personeel op de werkvloer blijft dat percentage steken rond 57 procent. Blijkbaar worden de machtspelletjes en het aan elkaars stoelpoten zagen in de top aardig gecompenseerd door riante arbeidsvoorwaarden.

Voor 93 procent van de Nederlanders zorgt plezier hebben op het werk voor minder stress. Maar tegelijk werkt bijna de helft van de ondervraagden in een stressvolle omgeving. Bijna veertig procent meent dat er een substantieel risico is op een burn-out. Bij zo’n tien procent van de ondervraagden is een goede balans tussen werk en privé ver te zoeken. Onbekend is of ook accountants in het onderzoek betrokken waren.

Dictator
We onderzoeken wat af, want naast BeFrank deed ook trainings- en adviesbureau Per4mance recent onderzoek naar werkplezier in Nederland, onder zo’n 7.500 werknemers. Daaruit bleek onder meer dat werknemers maar weinig schouderklopjes ontvangen. Bijna een kwart kreeg nooit een complimentje van de baas, een bijna even grote groep spreekt van hooguit eens per jaar.

Als het gaat om het typeren van de eigen leidinggevende lopen de kwalificaties uiteen van softie (negen procent) tot dictator (elf procent). Tien procent spreekt van een leider, zestien procent van een ‘mensen-mens’. Andere typeringen zijn onder meer coach (twaalf procent) en micro-manager (elf procent). Welk type ziet u ‘s ochtends in de badkamerspiegel? Een inspirator? Dan hoort u met drie procent tot de kleinste groep.

Hebbeding

Ideetje voor de deur

Net als bijna al uw fiscaal-vriendelijk leasende collega’s kunt u gewoon een Tesla Model 3 bestellen, met de acceleratie van een sportwagen en een opmerkelijk minimalistisch interieur. Maar wellicht heeft u toch meer met Duitse automobielen, of heeft u recent een opiniestuk van Marcel Pheijffer gelezen. Dan kunt u vanaf 2020 weer lekker vertrouwd terecht bij Volkswagen. Na alle sjoemeldieselperikelen zet de Duitse fabrikant inmiddels vol in op elektrisch rijden. De hoop is daarbij vooral gevestigd op de nieuwe ID.3, een elektrische middenklasser met een vanafprijs van minder dan dertig mille voor de basisversie (bereik 330 kilometer), aldus VW. In Duitsland dan; wat de Nederlandse prijs wordt van dat instapmodel is nog niet bekend.

De eerste versie van de ID.3 die naar ons land komt is de ‘1ST’-editie. Die heeft een 58 kWh accu en een actieradius van 420 km (met een rustige rijstijl, zonder veel stroomverbruikers aan en bij een lekkere buitentemperatuur, zo werkt dat bij bereiksmetingen van elektrische auto’s). De duurste met een 77 kWh accu versie komt straks 550 kilometer ver.

De ID.3 is 4,26 m lang en heeft een bagageruimte van 385 liter, vergelijkbaar met een Golf. Maar de binnenruimte is groter, dankzij de andere opbouw en het gebrek aan een motor voorin. Navigatie en digitale radio met stembediening, 18 inch velgen en verwarmbare voorstoelen zijn standaard. De verwachte vanafprijs voor de ID.3 1ST ligt “onder de € 40.000”. Gunstig voor de bijtelling (acht procent vanaf 2020), maar voor de particulier nog wel een hele hap uit de spaarpot.

Wie nu net een nieuwe leaseauto moet kiezen, kan bij VW gebruikmaken van een ‘overbruggingsauto’, tot de eigen ID.3 wordt geleverd. Dat duurt nog even; de productie is begin november officieel gestart, maar levering wordt pas in de tweede helft van 2020 verwacht. Dan toch maar die snelle Amerikaan van Elon Musk?

Een andere telefoon

U kunt natuurlijk gaan voor de jongste iPhone, die u verwent met een heel arsenaal aan camera’s op de achterzijde. Of voor de nieuwste Samsung, die bij reviews vaak nog net iets beter blijkt te zijn dan die Apple.

Maar misschien wilt u wel eens iets heel anders. De Amerikaanse firma Essential ontwikkelt een langgerekte smartphone, die meer lijkt op de afstandsbediening van uw televisie. Het jonge bedrijf, opgezet door ceo Andy Rubin, heeft de eerste foto’s van hun ‘Project GEM’ zelf via Twitter naar buiten gebracht. Het toestel draait vanwege het opmerkelijke formaat op aangepaste software; nog niet duidelijk is of die is gebaseerd op Android. Dat zou zomaar kunnen, want Rubin was ooit betrokken bij de opzet van dat platform. Hij werd in 2014 met een gouden handdruk van negentig miljoen dollar weggestuurd bij Google, na beschuldigingen van (daar gaan we weer) ongepaste relaties met ondergeschikte medewerkers.

De GEM wordt door Essential getoond in vier kekke kleuren, maar technische details ontbreken nog. Of zo’n lange smalle telefoon handig is, is natuurlijk de vraag. U komt vast een keer op het werk met de afstandsbediening van uw tv in uw zak… Meer info via het twitteraccount van Essential.com.

Accountant zorgde voor ontmaskering Harvey Weinstein

De #MeToo-beweging kwam op gang door onthullingen rondom het machtsmisbruik van Harvey Weinstein. Twee journalisten van The New York Times die zijn kwalijke handel en wandel naar buiten brachten, werden geholpen door een insider: de accountant van de filmmagnaat.

“In de twee jaar sinds we met het verhaal kwamen heeft de wereld nooit geweten dat het Weinsteins eigen accountant was, die al dertig jaar voor hem werkte.” Dat schrijven journalisten Jodi Kantor en Megan Twohey in een uitgebreide reconstructie van hun onderzoek naar het seksuele machtsmisbruik van Hollywood-producent Weinstein. Accountant Irwin Reiter bleek bij hun eerste ontmoeting “een kleine vijftiger” met de uitstraling van een “aardige oom”. Reiter leek vanwege zijn onthullingen te vrezen voor zijn gezondheid en maakte grapjes over het ontsnappen aan de “zware jongens” die Weinstein volgens hem in dienst had.

Wat de accountant toevoegde aan de verklaringen van actrices en andere vrouwen die slachtoffer waren van Weinsteins intimidaties, was hard bewijs: de schikkingen die de filmmagnaat met hulp van zijn advocaten had gesloten met zijn slachtoffers, waarbij die in ruil voor geld moesten beloven aan niemand iets over het misbruik te vertellen. Uiteindelijk was het Reiters dochter die hem overtuigde om die waarheid naar buiten te brengen. De New York Times kon vervolgens melden dat Weinstein sinds begin jaren negentig zeker acht keer tot een schikking kwam met vrouwen die hem beschuldigden van seksueel overschrijdend gedrag.

Het schandaal rond Harvey Weinstein vormde in oktober 2017 de aanjager voor de #MeToo-beweging, die daarna veel bekende en vaak machtige mannen in problemen bracht vanwege hun seksuele escapades. “Reiter werpt de vraag op voor ons allemaal: als we fout gedrag zien op ons werk, wat doen we er dan aan?”, aldus de journalisten. Hun verhaal is ook te lezen op de site van de Volkskrant.

Ingeschreven

Ulviyya Tagiyeva (29) ontving op 18 oktober 2019 haar RA-diploma. Zij is manager audit bij EY. Drie vragen.

Hoe leuk is het nog om te werken in de auditpraktijk, is het niet vooral compliance gericht?

“De afgelopen jaren is er veel veranderd binnen ons beroep en lijken we steeds meer in de schijnwerpers te staan. Het ‘zwart-wit’ volgen van de regels lijkt dan de veilige optie. Maar er is nog steeds volop ruimte voor een professioneel-kritische blik. Het blijft een divers beroep, met uitdagingen op zowel sociaal als vakinhoudelijk vlak.”

Hoe zie je de toekomst van je carrière voor je?

“Misschien is het typisch voor mijn generatie, maar ik vind het lastig te voorspellen hoe mijn carrière er over vijf jaar uit gaat zien. Het belangrijkste vind ik dat ik me uitgedaagd voel en plezier beleef in mijn werk. Zolang de auditpraktijk mij dat blijft bieden, zit ik goed op mijn plek!”

Hoe belangrijk is digitalisering in je werk?

“Digitalisering is een cruciaal onderdeel van mijn werk en de kern van de toekomstvisie binnen ons beroep. Op mijn werk worden we constant uitgedaagd om de nieuwste digitale tools toe te passen en met suggesties te komen voor digitale verbeteringen. Naar mijn mening een zeer positieve ontwikkeling!”

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.