Magazine

Bronnen

Juf Merel, ik snap het niet... - Adviseren voor accountants - De lijstjes van Japke-d - Elly's boekblog.

Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 6, 2021

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel (pdf)
» Download het hele nummer (pdf)

Rob Heinsbroek

Juf Merel, ik snap het niet...

“Ze zien me aankomen, een vrouw van middelbare leeftijd die een leesbril nodig heeft om de lesstof te kunnen lezen.” Inderdaad. Wat je noemt je carrière een verrassende wending geven. Van AFM-bestuursvoorzitter naar de PABO.

En dat leverde Merel van Vroonhoven flink veel publiciteit op - vooral positief en bewonderend - maar ook reacties van mensen die het absoluut niet begrepen. Nu vertelt ze eindelijk het hoe of wat en waarom ze deze stap maakte. En dat leverde een fijn leesbaar boek op.

Gelukkig liet Van Vroonhoven in de afgelopen twee jaar ook al goed van zich horen. Onder andere als reguliere columniste in de Volkskrant waarin ze haar persoonlijke ervaringen met ‘voor de klas staan’ combineert met doeltreffend commentaar op actuele ontwikkelingen - vooral waar die het onderwijs en bijvoorbeeld ook kansenongelijkheid betreffen.

In De stap beschrijft Van Vroonhoven hoe ze tot die grote stap kwam. In vogelvlucht beschrijft ze haar carrière door corporate Nederland. Van Vroonhoven schaamt zich niet om haar eigen onzekerheden en missers te beschrijven, maar ook zeker de lessen die ze leerde. En door het hele verhaal heen lezen we steeds meer twijfels over hoe corporate Nederland is ingericht.

Voor de lezers van Accountant is Van Vroonhovens ontboezeming interessant dat de AFM aan enkele accountantskantoren een boete oplegde om de desbetreffende wetgeving te ‘testen’ bij de rechter. Dit leverde recent al wat publiciteit op en ook terecht - want daarover kun je behoorlijk verschillend denken - maar het past wel in de trant van dit boek waarin Van Vroonhoven haar eigen ervaringen en visie goed beschrijft.

Verder lezen we ook over haar privéleven waaruit een belangrijke reden voor Van Vroonhoven ontstaat om als docente het bijzonder onderwijs in te gaan. En na een lange wandeling in de regen neemt ze ook daadwerkelijk het besluit om de stap te maken.

Dus snappen we het nog steeds niet van juf Merel? Welnu, wij snappen het na lezing van dit boek wel. Een interessante overstap van een gedreven persoon. Juf Merel, we snappen het uitstekend.

Merel van Vroonhoven: De stap - hoe mijn weg naar de top me naar het klaslokaal bracht, Anbo/Anthos 2021, ISBN 978 90 263 5450 2

Adviseren voor accountants

De accountant als adviseur, dat klinkt bekend en zeker in het mkb is de term trusted advisor geen onbekende voor de accountant.

De auteurs richten zich met dit boek ook specifiek op de accountant in het mkb die bedrijfseconomische advisering op een hoger plan wil zetten en “waarderegisseur” voor het mkb wordt.

Hiertoe behandelen ze diverse aspecten en geven drie praktijkcasussen. De belangrijkste aspecten van een waarderegisseur zijn: bedrijfskennis en degelijke analyse van de bedrijfsresultaten van de potentiële klant, een goede mindset en commerciële houding, plus eerlijke en duidelijke communicatie. Verder beschrijven ze tien kerncompetenties van een goede adviseur en gebruiken hiervoor uitgangspunten die de NBA al eens heeft opgesteld. Het organiseren van uw eigen kantoor of organisatie, om de adviestaak grondig te verankeren, komt ook langs.

Of de kreet op de cover “in 3 stappen gegarandeerd succes in 3 maanden” altijd opgaat valt nog te bezien natuurlijk, maar aan de enthousiaste schrijfstijl zal het in elk geval niet liggen.

Lau Haegens en Luuk Haegens: Adviseren voor accountants - word waarderegisseur voor het mkb, Haystack 2021, ISBN 9789461264619

De lijstjes van Japke-d

Een nieuw boek van Japke-d Bouma is voor Accountant inmiddels een verplicht nummer geworden.

Het is immers elke week op donderdag in de NRC weer smullen geblazen hoe Japke-d de kantoortijgers van Nederland een spiegel voorhoudt en het kaf van het koren scheidt bij de nieuwste kantoorgadgets, modieuze terminologie en het betere luchtfietsen van consultancy Nederland.

Deze nieuwste publicatie is vooral gericht op de kantoorsloven en bevat een leuke collectie van dingen die je vooral niet met je collega’s moet doen of hoe je ergens je snor kan drukken. Zo zijn er welgemeende tips om van ‘nutteloze vergaderingen af te komen’, ‘elf dingen die je niet moet doen tijdens een presentatie’, tips om ‘de groepsapp van je werk te overleven’.

En heel actueel ‘de tien dingen die we niet meer willen horen tijdens Zoom-vergaderingen’. En ja; op 1 staat natuurlijk ‘je staat nog op mute’. En over de ‘virtuele handjes’ heeft Japke-d ook nog wat te vertellen. Enfin, als de ‘uit de losse pols schrijfstijl’ van Japke-d u aanstaat is dit gewoon weer een fijne om er eens bij te pakken. En als we zelf ook een lijstje bijhouden van ‘wat is het leukste boek van Japke-d?’, dan komt deze ‘met stip’ hoog binnen op de lijst.

Japke-d Bouma: De 19 dingen die je nooit met collega’s moet doen - het onmisbare lijstjesboek, Alfabet uitgevers 2021, ISBN 978 90 213 4059 3

Elly's boekblog

De kracht van Atlantis

De kracht van Atlantis, is dat fictie? Ja, superspannende maar ook leerzame fictie, het is namelijk een businessnovelle. Dit invloedrijke boek uit 1957 zou het neoliberalisme gekickstart hebben.

Ik identificeerde me al direct met de heldin: Dagny. Jong, mooi, superslim, succesvolle zakenvrouw. Ze leidt een spoorwegbedrijf. Voor de mannelijke lezers is er Hank. Stoer, knap, gedreven, eigenaar van een staalbedrijf. En dan John Galt. Wie is John Galt? Dat is dé vraag.

Dagny’s broer James is eigenaar van het spoorwegbedrijf, maar voert geen klap uit. Hanks broer Philip doet en kan helemaal niks, maar probeert een fijne functie in het staalbedrijf te claimen. En dan is er de overheid, die uitgaat van gelijke kansen voor iedereen en steeds meer wetten ontwikkelt om ook de meest incompetente zakenlieden een flink deel van de taart te geven. Corruptie alom natuurlijk. Uiteindelijk wordt alles genationaliseerd. Wereldwijd.

In een verhaal dat loopt als een trein (pun intended) zien we Dagny, Hank en andere tycoons alles verliezen in een strijd tussen verstand en gevoel, creativiteit en nepotisme, productiviteit en profiteren. John Galt haalt de tycoons over te gaan staken. De bedrijven, de economie en
uiteindelijk de hele maatschappij gaan ten onder.

Een dystopisch verhaal, karikaturale hoofdpersonen en een grote dosis objectivisme (Rands anti-socialistische filosofie): Ik schaam me te zeggen dat ik ervan heb genoten, ook al ben ik het niet eens met die filosofie. Ronald Reagan was dat wél, volgens Wikipedia. En jij? Beslis dat maar in de kerstvakantie, met deze dikke pil!

Ayn Rand, De kracht van Atlantis, Luitingh-Sijthoff, 2017. ISBN 978 90 218 0776 8. Lees meer en discussieer over dit boek op community.nba.nl/group/boekinspiratie.

Elly Stro Cloeck is project- en interimmanager GRC, audit en accountancy. Ze schrijft recensies en samenvattingen van managementboeken, te vinden op 1001managementboeken.nl.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.