Magazine

Boeken - september 2013

Big data - FAIL - Risico en risicomanagement.

Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 9, 2013

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

Tekst: Rob Heinsbroek

Biga data

Als Google door het analyseren van alle zoekopdrachten naar griepmedicijnen beter in staat is om de verspreiding van een griepvirus in kaart te brengen dan de officiële instanties, dan is er toch wat aan de hand. En volgens beide auteurs is dat ook zo. Er zijn vandaag de dag zoveel gegevens beschikbaar dat ze eigenlijk een ‘ruwe grondstof’ vormen voor voorspellingen, economische waarde en innovatie. Op deze manier bekeken heeft big data invloed op mensen, overheid, bedrijven en de onderlinge relaties. En big data is anders dan de data die we eerst hanteerden. Wat dacht u van de volgende eye-opener. De gegevensbestanden die worden gebruikt voor analyse mogen rommelig zijn en dat is toch een nieuwe manier van denken als je altijd hebt geleerd om alles zo nauwkeurig mogelijk te meten en vast te leggen. Zo lang het gegevensbestand maar groot genoeg is, wordt bij de analyse de rommel wel weg gefilterd. En vervolgens moest uw recensent in hoofdstuk 4 toch echt even de comfort zone verlaten: causaliteit is niet interessant, het gaat puur om de correlaties in de data. Pardon? Dat heb ik toch echt anders geleerd. Bij big data geldt in elk geval dat we niet hoeven te weten waarom er een bepaald verband is, zo lang we maar weten dat het verband er is. Het is wel even wennen. In elk geval wordt voor accountants wel een belangrijke rol bedacht: iemand moet toch ook de achterliggende systematiek van analyse en ook bijvoorbeeld de data-verzameling controleren. Tot slot wijzen de auteurs ook op de risico's. Als zoveel dingen voorspelbaar worden, hoe zit het dan met de privacy. Als big data tot een dictatuur van gegevens verwordt, mag er weer een stapje worden teruggezet. Mocht big data in de komende jaren the next big thing worden, dan kunt u zich mooi op de borst kloppen dat u anno 2013 reeds op de hoogte was. Mocht big data niet zo big worden, dan heeft u in elk geval een razend interessant boek gelezen. In beide gevallen; mooi meegenomen.

Viktor Mayer-Schönberger & Kenneth Cukier, De Big Data Revolutie - hoe de data-explosie al onze vragen gaat beantwoorden, Maven Publishing BV 2013, ISBN 9789490574901

FAIL

De wereld van de zogenaamde ‘sociale media’ heeft toch iets dubbelhartigs. Aan de ene kant de roze wolk van LIKE-buttons waardoor het soms lijkt dat de wereldvrede in een alles delende wereld steeds dichterbij komt. En aan de andere kant het gemak waarmee eenieder zijn of haar ongezouten mening de wereld in kan slingeren. Beide kanten trekken waarschijnlijk zeer verschillende personen aan, maar het valt wel allemaal onder de noemer social media. Feit is in elk geval dat één klagende consument twintig jaar geleden amper iets voorstelde, en dat is toch wel veranderd, fors zelfs. En de auteur van dit boek Ronald van der Aart heeft zelf met zijn poten in de modder gestaan als manager media relations van kabel- en internetbedrijf UPC, en is ook niet te beroerd om over zijn eigen ervaringen te schrijven hoe je als organisatie met kritiek moet omgaan. Met behulp van cases die vaak nog vers in het geheugen liggen (Bultrug Johannes anyone?) word je vlot leesbaar onderwezen wat de methoden en technieken zijn om onder andere klagers te herkennen, er op te antwoorden, en reputaties online te managen. Eigenlijk kan geen enkele organisatie meer zonder deze kennis.

Ronald van der Aart, FAIL - omgaan met kritiek op internet, Haystack 2013, ISBN 9789461260512

Risico en risicomanagement

Dit boek behandelt risico in een breed kader. Het gaat zeker niet alleen over financiële risico's, maar over de vele soorten van risico's die in de moderne maatschappij op de loer liggen. Zo is er een heel hoofdstuk over ‘waterkeringen in Nederland’ en ook een actueel thema als terrorisme wordt besproken. Logischerwijs houdt dit dus in dat bijna iedereen met dergelijke risico's wordt geconfronteerd. Risicomanagement is aldus ook iets geworden voor alle burgers, bedrijven en overheden, en daar gaat het tweede gedeelte van dit boek over. Elk hoofdstuk is door een ter zake deskundige geschreven en dat levert een hoge informatiedichtheid op, met wat minder bonuspunten voor de leesbaarheid af en toe. Sowieso bent u met 697 pagina's wel even zoet.

B.J.M. Ale, E.R. Muller, A. Ronner (redactie), Risico - risico en risicomanagement in Nederland, Kluwer 2013, ISBN 9789013100112

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.