Nieuws

Aandeelhouders steeds actiever

Voor het eerst in de geschiedenis is meer dan de helft van de aandeelhouders komen opdagen bij de jaarvergaderingen van grote Europese bedrijven. Dit blijkt uit een analyse van de opkomstcijfers van bedrijven die de acht belangrijkste West-Europese beursindexen aanvoeren.

Het opkomstcijfer is afkomstig van Manifest, een Brits adviesbureau voor aandeelhouders. Twee jaar geleden lag het opkomstcijfer nog maar op veertig procent. In individuele landen is de opkomst van aandeelhouders nog groter. In Engeland bijvoorbeeld is de gemiddelde opkomst bij bedrijven in de top 100 68 procent. 

De reden van het de verhoogde opkomst van aandeelhouders is niet precies bekend. Sommige commentatoren verwijzen naar de crisis als reden. Anderen stellen dat al voor de crisis een verhoogde opkomst van aandeelhouders zichtbaar was. 

In Frankrijk en de VS moeten beheerders van bepaalde fondsen hun stemgedrag openbaar maken. Dat zou hen ontmoedigen om weg te blijven van aandeelhoudersvergaderingen.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.