Nieuws

Notarissen presenteren model 'kleine bv'

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) heeft vandaag tijdens het KNB-symposium 'Nederland en Europa' een model 'kleine bv' gepresenteerd. Met deze akte wil het notariaat (potentiële) ondernemers in het mkb en zzp'ers de mogelijkheid bieden om snel en goedkoop een bv op te richten.

Het model, dat werd aangeboden aan gastspreker Hans Biesheuvel, voorzitter van MKB-Nederland, bestaat uit een notariële oprichtingsakte met statuten die tot een minimum zijn beperkt. 

De KNB heeft het model ontwikkeld in het licht van de Small Business Act for Europe (SBA), die op 30 mei 2011 door de Europese ministers van Economische Zaken is aangenomen. Daarnaast loopt de beroepsvereniging hiermee vooruit op de flex-bv-wetgeving, die mogelijk op 1 juli aanstaande in werking treedt. 

De SBA gaat uit van het principe 'think small first': versimpeling van regelgeving en reductie van administratieve lasten voor het mkb. De wetsvoorstellen voor de flex-bv brengen een aanzienlijke vereenvoudiging en flexibilisering aan op het bestaande bv-recht. Zo worden het verplichte minimumkapitaal van 18.000 euro, de bankverklaring bij inbreng in geld en de accountantsverklaring bij inbreng in natura afgeschaft en kan een bv volstaan met eenvoudige statuten. De verklaring van geen bezwaar voor oprichting van een bv is al op 1 juli 2011 afgeschaft.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.