Nieuws

'Bij flex-bv-regime fiscale grenzen goed in acht nemen'

Onder het voorgestelde flex-bv-regime kan een bv nieuwe soorten aandelen uitgeven, zoals aandelen zonder stem- of winstrecht. Dit kan verschillende fiscale gevolgen hebben. Daarom is het van groot belang om de 'fiscale grenzen' goed in acht te nemen.

In het juli/augustusnummer van Accountant worden enkele belangrijke fiscale aspecten belicht

Onder het nieuwe flex-bv-regime komen er straks naast de gewone aandelen met normaal stemrecht en een volledig winstrecht meer smaken dan alleen (cumulatief) preferente of prioriteitsaandelen om de uitkeringen van winst en de zeggenschap af te stemmen op de specifieke situatie van de aandeelhouder van de vennootschap. 

Zo komen er bijvoorbeeld ook winstrechtloze aandelen (in combinatie met normaal of afwijkend stemrecht) of stemrechtloze aandelen (in combinatie met een volledig of beperkt winstrecht). Dit kan wenselijk zijn als bijvoorbeeld de oprichter van een familievennootschap als aandeelhouder wil blijven beslissen over de gang van zaken, maar de winst volledig wil doen toekomen aan zijn kinderen. 

Andere mogelijke vormen zijn aandelen met een beperkt winstrecht (in combinatie met normaal stemrecht) en aandelen met afwijkend stemrecht (in combinatie met volledig winstrecht). 

Onder dit nieuwe bv-recht is het van groot belang om de 'fiscale grenzen' goed in acht te nemen. Dit betreft bijvoorbeeld de 5%-norm bij het aanmerkelijk belang en de deelnemingsvrijstelling en het één-derde-criterium bij de aansprakelijkstelling voor vennootschapsbelastingschulden in de Invorderingswet. Deze grenzen bepalen immers of een (on)gunstige fiscale regeling wel of niet van toepassing is. 

In het juli/augustusnummer van Accountant zet fiscaliste Jessica Litjens de diverse aandachtspunten en aspecten op een rij. 

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.