Nieuws

'Flex-bv groot succes voor bedrijfsleven'

Het bedrijfsleven omarmt de Flex-bv. Dat concludeert FIRM24.com uit onderzoek, een jaar na invoering van de Flex-bv.

Uit het onderzoek van FIRM24.com, een online platform voor ondernemers, in samenwerking met Graydon en Universiteit Leiden, blijkt dat het afgelopen jaar het aantal opgerichte bv's over de hele linie 55 procent is gestegen.

Ook het aantal oprichtingen van bv's met ondernemingsactiviteiten is het afgelopen jaar fors gestegen. "Deze evaluatie weerlegt eerdere berichten in de media dat de herziening van het bv-recht vooral zou worden gebruikt om fiscaal vriendelijk geld weg te zetten door financiële holdings en stamrecht-bv's op te richten", aldus de organisatie.

De wetgever had met de vereenvoudiging en flexibilisering van het nieuwe bv-recht per 1 oktober 2012 ten doel veel voordelen voor het bedrijfsleven te genereren, zoals de afschaffing van de minimumkapitaaleis van 18.000 euro.

In het onderzoek is de mate van erkenning van de voordelen van het nieuwe bv-recht door het bedrijfsleven afgemeten aan het aantal opgerichte bv's in de periode 1 oktober 2012 - 30 september 2013.

In deze periode zijn in totaal 61.979 bv's opgericht, tegen 39.889 opgerichte bv's in het laatste jaar van het oude bv-recht, een stijging van 55%. Het is volgens de onderzoekers duidelijk dat deze stijging is toe te rekenen aan de herziening van het bv-recht, aangezien het stijgingspercentage aan opgerichte bv's fors hoger ligt dan het aantal overige bij de Kamer van Koophandel (KvK) ingeschreven rechtsvormen in het afgelopen jaar (figuur 1).

Figuur 1: Substantiële stijging van het aantal opgerichte bv's t.o.v. overige rechtsvormen

Hoofdactiviteiten van de opgerichte bv's

Bij de herziening van het bv-recht nam de wetgever als uitgangspunt dat het nieuwe bv-recht voor alle soorten bv's even aantrekkelijk is. Uit het onderzoek blijkt dat de stijging van als actief in de KvK ingeschreven opgerichte bv's (61 procent) en de stijging van als passief in de KvK ingeschreven opgerichte bv's (48 procent) elkaar weinig ontloopt (figuur 2).

Figuur 2: Procentuele stijging van opgerichte actieve versus passieve bv's in het eerste jaar van het nieuwe bv-recht

"Uit de substantiële stijging van opgerichte bv's blijkt dat het bedrijfsleven het nieuwe bv-recht omarmt. Ook maakt de data-analyse in deze evaluatie duidelijk dat de herziening van het bv-recht een positieve uitwerking heeft op bv's met ondernemingsactiviteiten. Daarmee weerlegt het onderzoek de recente uitingen in de media dat het nieuwe bv-recht vooral wordt gebruikt om fiscaal vriendelijk geld weg te zetten door het oprichten van financiële holdings, beleggingsinstellingen en stamrecht-bv's", aldus FIRM24.com.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.