Nieuws

'Wetenschappers financiële sector niet onafhankelijk'

Wetenschappers op financiële sector worstelen massaal met hun onafhankelijkheid. Dat stelt weekblad De Groene Amsterdammer op basis van onderzoek. De big four hebben de meeste hoogleraren in huis.

Van de bijna zeshonderd hoogleraren economie, finance, accountancy, bedrijfskunde en fiscaal recht heeft 44 procent één of meer nevenfuncties in het bedrijfsleven, becijferen journalist Koen Haegens en onderzoeker Reinier Bijman in de editie van deze week. Nog eens zeventien procent is actief in de (semi-)publieke sector.

Koploper zijn de fiscalisten, van wie driekwart ook werkt in het bedrijfsleven of een bijzondere of gesponsorde leerstoel bekleedt.

In de top vijf van organisaties met de meeste gelieerde hoogleraren staan alle big four accountantskantoren. Samen hebben ze in Nederland 43 hoogleraren op de genoemde vakgebieden in huis, vaak als partner. Ook banken en de pensioensector scoren hoog.

Volgens het auteurs van het artikel kan deze situatie grote gevolgen hebben voor het politieke debat. Zo bleek uit een analyse van de berichtgeving over de discussie rond 'Nederland belastingparadijs' dat "van de wetenschappers die zich uitspreken vóór de huidige praktijk van soepele belastingregels voor multinationals de overgrote meerderheid tevens werkzaam is voor belanghebbenden als PwC en Deloitte".

Volgens Arnoud Boot, hoogleraar bedrijfsfinanciering aan de Universiteit van Amsterdam, gaat het met parttime hoogleraren in negen van de tien gevallen verkeerd. "We hadden die mensen nooit hoogleraar mogen noemen. Je kunt simpelweg geen wetenschapper zijn in één dag per week", zegt hij in De Groene Amsterdammer.

Bron: De Groene Amsterdammer

» Lees het volledige artikel: Al die petten, dat is oppassen geblazen (gratis voor abonnees of koop weektoegang voor € 4,50)

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.