Nieuws

Pluis of niet-pluis?

In de medische wereld staat PNP voor het 'Pluis-Niet-Pluis-gevoel' van artsen. Het heeft belangrijke raakvlakken met de professioneel-kritische instelling van de accountants.

In het septembernummer van Accountant vraagt Luc Quadackers zich af of dit in de medische wereld bekende fenomeen ook accountants kan inspireren.

Het 'Pluis-Niet-Pluis-gevoel' kan bij artsen belangrijke effecten hebben. Soms hangt zelfs leven of dood ervan af. Soms is bij een patiënt niet helemaal duidelijk wat er aan de hand is en is er voor de huisarts geen enkele kandidaat-oorzaak die de klachten bevredigend verklaart. De arts moet dan een beslissing nemen: is het zaakje pluis of is het niet-pluis?

Het benoemen en gebruiken van het PNP-gevoel bestaat onder artsen al meer dan honderd jaar. Binnen de medische wetenschap is de evidence-based medicine een groot goed en het PNP-gevoel past daar niet heel erg goed in. Daarom mocht het lange tijd geen formeel onderdeel uitmaken van het onderwijsprogramma geneeskunde.

Toch geven medische tuchtcolleges regelmatig aan dat huisartsen en specialisten naar hun niet-pluis-gevoel hadden moeten luisteren. Of nog erger, ze verwijten artsen dat ze niet eerder een niet-pluis-gevoel hebben gekregen! En er wordt ook onderzoek naar gedaan.

"Binnen de accountantscontrole is niet echt sprake van evidence-based auditing", schrijft Quadackers. "Dat is soms wel jammer. Maar misschien betekent het ook dat er minder weerstand is tegen expliciete aandacht in de opleiding voor gut feelings, die toch een wezenlijk deel kunnen uitmaken van het professional skepticism. Laten we daar vooral van profiteren."

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.