Nieuws

'Handjevol managers Tesco misleidde accountants opzettelijk'

Slechts een handjevol medewerkers was verantwoordelijk voor de opgeblazen winstverwachting van de Engelse supermarktketen Tesco. Zij hadden de intentie om de accountants te misleiden.

Tot nu zou het gaan om acht managers van Tesco, waaronder de opgestapte managing director Chris Bush. Dat schreven diverse Engelse kranten afgelopen weekend. Dit groepje besloot om in augustus een veel betere winst voor te spiegelen dan in werkelijkheid was behaald over het eerste halfjaar.

Volgens de kranten was het de bedoeling om de controlerend accountants op het verkeerde been te zetten. "There was a deliberate intention not to be upfront with the auditors", zo citeert de Telegraph een anonieme bron dicht bij het onderzoek naar de Tesco-affaire. Dat onderzoek wordt geleid door Deloitte en advocatenkantoor Freshfields Bruckhaus Deringer.

Volgens de genoemde media waren de financiële resultaten zo slecht dat de Tesco-top daarmee niet naar buiten wilde komen. Daarom werden er afspraken gemaakt met leveranciers om inkoopkortingen voor volgend jaar vooruit te boeken. Zo werden omzet en winst weloverwogen opgestuwd. In het slechtste geval zou Tesco de kortingen geboekte kortingen terugbetalen.

Het financiële team van Tesco en de accountants waren al langer bezorgd over Tesco, zo valt te lezen. Dit omdat er geen groei meer zat in de inkomsten en verkoopinspanningen vruchteloos waren.

PwC is sinds jaren de controlerend accountant van Tesco. Eerder was al bekend geworden dat de accountant had gewaarschuwd voor het risico van boekenmanipulatie, maar wel de boeken had goedgekeurd.

Donderdag presenteert Tesco de bijgestelde cijfers over het eerste halfjaar. De verwachting is dat de winst van Tesco zal zijn gehalveerd ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.