Nieuws

Na vertrek Lamberts is KPMG-bestuur weer mannelijk

Barbara Lamberts is de tweede vrouwelijke bestuurder die binnen twee jaar opstapt bij KPMG. De diversiteit die in de organisatie gestalte krijgt, moet in de top beter zichtbaar worden.

Dat zegt woordvoerder Tommie Dijstelbloem van KPMG in reactie op vragen van Accountant.nl over het aangekondigde vertrek van Barbara Lamberts. Zij is binnen twee jaar de tweede vrouwelijke bestuurder die vertrekt. Vorig jaar vertrok bestuurder Martine Frijlink.

Lamberts zocht een nieuwe uitdaging nadat de afdeling finance opnieuw is ingericht en het businessplan voor de komende jaren vast staat, aldus Dijstelbloem. “De focus van de financiële functie is intern gericht. Lamberts heeft een andere ambitie en daarom zoekt ze nieuwe uitdagingen.”

Dat er na twee vrouwen weer een geheel mannelijk bestuur is, is ook KPMG zelf niet ontgaan. “We onderkennen dat de diversiteit in de top van de organisatie aandacht verdient”, vervolgt Dijstelbloem. “Bij het aannamebeleid zien we dat de verhouding tussen mannen en vrouwen fifty-fifty is. We werken nu aan een programma om deze diversiteit ook in de top van de organisatie door te voeren.”

Welke gevolgen dat heeft voor het aanstellen van nieuwe bestuurders, vertelt Dijstelbloem niet. “Ik weet niet op welke termijn dit programma meetbare resultaten heeft.” Hij wijst erop dat diversiteit in de raad van commissarissen wel zichtbaar is: Laetitia Griffith en Jolande Sap zijn twee van de vijf toezichthouders.

Op een ander vlak zet de diversiteit binnen het bestuur wel degelijk door, zo stelt Dijstelbloem. Het aantrekken van bestuurders van buiten zet door, ook na het vertrek van Lamberts en Hommen.

Lamberts was een van de drie bestuurders van buiten KPMG. Zij kwam vorig jaar over van Kinderopvang Nederland, waar zij bestuurder en cfo was. Haar aanstelling bij KPMG was in dezelfde periode dat ook Jan Hommen (oktober 2014) en Bert Ferwerda (ex Rabo, november 2014) aantraden als bestuurders van buiten de organisatie.

“Met de benoeming van Albert Roëll tot nieuwe bestuursvoorzitter is er weer een buitenstaander toegetreden. Roëll is afkomstig van Kas Bank. Twee van de bestuurders komen nu van buiten KPMG. Drie bestuurders die van buiten komen, dat was impactvol voor de organisatie in termen van open luiken en een frisse blik van buiten. Die frisse blik blijft.”

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.