Nieuws

NBA wil vergoeding voor accountants bij hulp aan curatoren

Accountants moeten een redelijk vergoeding krijgen voor hulp aan curatoren, bijvoorbeeld bij het ter beschikking stellen van (online) administraties. En voor het opvragen van dossiers is een bevel van de rechter-commissaris nodig.

Deze aanbevelingen doet de NBA in een reactie aan de vaste Kamercommissie voor Veiligheid en Justitie. Zij bespreken deze week de voorgestelde wijzigingen van de faillissementswet.

Effect op accountant door verval retentierecht

Naar de mening van de NBA wordt, door het vervallen van het retentierecht, de accountant ernstig en onnodig benadeeld ten opzichte van andere schuldeisers.

Reactie NBA op voorgestelde wijzigingen faillissementswet

“De accountant blijft vaak zo lang mogelijk doorgaan met het begeleiden van zijn klant waardoor de openstaande rekening ver oploopt”, aldus de NBA. En dat kan ongewenste gevolgen hebben: “Wanneer de intermediair beseft dat bij een faillissement al zijn rechten verdwenen zijn, zal hij waarschijnlijk eerder stoppen met zijn werkzaamheden, waardoor bedrijven sneller zullen failleren en administraties en jaarstukken zullen achterlopen”.

Daarnaast lijkt het er op “dat de curator ongehinderd en in alle gevallen de administratie op kan vragen, zonder tussenkomst van een rechter-commissaris. Dit is onredelijk voor de betreffende intermediair”.

Verduidelijking begrip administratie nodig

Naast beide bovengenoemde punten pleit de NBA voor een verduidelijking van het begrip administratie en vindt de NBA dat het opzij zetten van het retentierecht alleen kan gelden voor het afgeven van primaire boekingsbescheiden, zoals facturen, bankafschriften en dergelijke.

Het wetsvoorstel van minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) geeft de curator in een fraudefaillissement meer mogelijkheden deze fraude aan te pakken. Zo is de curator straks verplicht om onregelmatigheden in een faillissement te melden bij de rechter-commissaris. Verder moeten failliete bestuurders hem verplicht alle informatie geven over eventuele buitenlandse bankrekeningen en onroerend goed. De te wijzigen artikelen gelden echter niet alleen bij fraude maar kunnen door de curator ook in andere gevallen worden toegepast.

Ook werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland pleiten in reactie op het wetsvoorstel voor een vergoeding voor accountants, banken, administrateurs en ICT-bedrijven die de curator informatie verstrekken.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.