Nieuws

Reactie KPMG op AFM-rapport

KPMG heeft in het onderzoek van de AFM naar de opzet van de verbetermaatregelen bij de oob-accountantsorganisaties een score van 4,6 uit 5 behaald. "Met deze score is KPMG voorloper van de verandering in de sector", aldus het kantoor in een reactie op het rapport.

Hieronder de tekst van de reactie van KPMG op het AFM-rapport:

Reactie KPMG op AFM-Dashboard

De AFM heeft haar observaties en conclusies over de opzet van de verbetermaatregelen voor elk van de negen OOB-kantoren openbaar gemaakt in het ‘Dashboard 2015 Verandering en Verbetermaatregelen’. KPMG heeft in dit onderzoek een totaalscore van 4,6 (uit 5) behaald. Met deze score is KPMG voorloper van de verandering in de sector.

Veranderprogramma true blue en NBA-maatregelen essentieel om kwaliteit verder te verbeteren

Het signaal van de AFM van september 2014, om de kwaliteit van onze accountantscontrole verder te verbeteren, heeft KPMG ter harte genomen.

De maatregelen uit het NBA-rapport ‘In het publiek belang’, waaraan KPMG een belangrijke bijdrage heeft geleverd, vormden een uitstekend vertrekpunt voor de noodzakelijke veranderingen in de sector, waar we als beroepsgroep gezamenlijk voor staan.

>Tezamen met de uitkomsten van ons interne veranderprogramma true blue, zijn deze verbetermaatregelen een essentieel middel om de kwaliteit van onze werkzaamheden verder te verbeteren en daarmee het maatschappelijk vertrouwen terug te winnen.

KPMG gaat hierin nog een stap verder en wil voorloper zijn in de verandering van de accountantssector. Het is onze ambitie om de norm in het Nederlandse accountantsberoep te worden.

Implementatie voortvarend opgepakt

KPMG heeft het afgelopen anderhalf jaar een grote inspanning geleverd bij de implementatie van de verbetermaatregelen en daardoor hebben we, in korte tijd, veel kunnen bereiken.

KPMG heeft ingrijpende veranderingen doorgevoerd op het gebied van de governance en partnerbeloning. Deze maatregelen zijn gelijk aan de voorstellen in het NBA-rapport en gaan op sommige punten zelfs verder.

Daarnaast heeft KPMG belangrijke verbeteringen doorgevoerd op het gebied van cultuur & gedrag en kwaliteit. De organisatie is verder geprofessionaliseerd en onze ramen en deuren zijn opengezet voor invloeden van buitenaf.

Dankzij deze vergaande en ingrijpende veranderingen staat de kwaliteit van onze dienstverlening en onze toegevoegde waarde voor maatschappij en klant centraal. KPMG heeft die keuze niet alleen gemaakt omdat de samenleving dat van ons verwacht, maar vooral vanuit onze eigen intrinsieke overtuiging om de norm te willen zijn.

Uitkomsten AFM-Dashboard welkome aanmoediging

De uitkomsten van het AFM-Dashboard ervaren wij als een welkome aanmoediging. Het is bovendien een belangrijk signaal dat KPMG op de goede weg is. Wij voelen ons hierdoor gesteund in de, soms moeilijke, keuzes die wij het afgelopen anderhalf jaar hebben gemaakt. Ook het vertrouwen van onze klanten in onze mensen en daarmee in onze firma als geheel is daarin onmisbaar geweest.

Tegelijkertijd realiseren wij ons dat deze score slechts een tussenstand is en dat de verbetering van onze accountantscontrole een continue proces is. Dat past bij een lerende organisatie als KPMG. De wereld om ons heen verandert voortdurend en dat betekent dat wij ons stelsel van kwaliteitsbeheersing continu evalueren en, daar waar nodig in samenspraak met de AFM, bijstellen.

De maatschappij kan er ook in de komende jaren op rekenen dat wij de ingeslagen weg voortzetten en onze ambitie realiseren om in 2017 de norm in de sector te zijn. 2017 is tevens het jaar waarin KPMG in Nederland haar 100-jarig bestaan viert.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.