Nieuws

Reactie PwC op AFM-rapport

De transformatie van de organisatie heeft het afgelopen jaar een versnelling doorgemaakt, stelt Michael de Ridder, voorzitter van de accountantspraktijk van PwC. "Tegelijkertijd realiseren we ons terdege dat we er nog niet zijn."

Hieronder de tekst van de reactie van PwC op het AFM-rapport 'Dashboard 2015 Verandering en verbetermaatregelen':

Publieke reactie op AFM Dashboard 2015

Vandaag heeft de AFM de uitkomsten bekendgemaakt van het onderzoek naar de opzet van de maatregelen die accountantskantoren doorvoeren om hun cultuur, organisatie en processen te veranderen. De AFM heeft dit onderzoek uitgevoerd bij negen accountantsorganisaties met een OOB-vergunning, waaronder PwC.

In een publieke reactie aan de AFM stelt Michael de Ridder, voorzitter van de accountantspraktijk van PwC, dat de transformatie van onze organisatie, waarbij de nadruk ligt op kwaliteit, het vergroten van het leer- en aanpassingsvermogen en op openheid en verantwoording naar de samenleving, het afgelopen jaar een versnelling heeft doorgemaakt.

‘Dit vanuit onze wereldwijde purpose en onze overtuiging dat de sleutel tot hernieuwd vertrouwen ligt in een vergrote transparantie over waar we als organisatie voor staan en over onze dilemma’s. Van de hiervoor vereiste verandering van onze cultuur en ons gedrag is het afgelopen jaar firmabreed serieus werk gemaakt. Uw oordeel dat PwC grotendeels voldoet aan uw verwachtingen voor 2015, beschouwen we dan ook in de eerste plaats als een belangrijke blijk van waardering voor alle PwC’ers die hier hard mee aan de slag zijn gegaan.’

‘Uw mening dat onze nieuwe aanpak voor oorzakenanalyse de potentie heeft om een grondig en integraal inzicht te geven in de oorzaken die de kwaliteit positief en negatief beïnvloeden, geeft ons het vertrouwen dat wij op de goede weg zijn.’

‘Tegelijkertijd realiseren we ons terdege dat we er nog niet zijn. Uw aandachtspunten nemen wij dan ook ter harte. Wij delen uw opvatting dat veel verbetermaatregelen tijd nodig hebben om tot het beoogde effect in de praktijk te komen. We begrijpen dan ook uw keuze om het onderzoek op dit moment te beperken tot de opzet van de verander- en verbetermaatregelen en niet te richten op de werking daarvan.’

In ons Jaarbericht en Transparantieverslag 2014/2015 geven wij een integraal beeld van onze visie, procedures en ons beleid. In ons Jaarbericht zetten wij onze visie en de vertaling hiervan in concreet gewenst gedrag door middel van de PwC Experience, PwC Professional en de continue beïnvloeding hiervan via het creëren van de Moments that Matter beweging uiteen. In het transparantieverslag lichten wij onder andere ons kwaliteitsgerichte beoordelings- en beloningsbeleid toe.

Hoewel het AFM-rapport niet op onze Tax & HRS-praktijk betrekking heeft, zullen we ook onze global Tax Code of Conduct onder de aandacht brengen om nog eens te onderstrepen volgens welke principes en gedragsregels wij in onze Tax & HRS-praktijk werken. Wij zijn het enige wereldwijde netwerk met een dergelijke code.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.