Nieuws

VEB sleept KPMG-partner voor tuchtrechter vanwege Imtech

Beleggersvereniging VEB gaat naar de tuchtrechter vanwege de controleverklaring die KPMG gaf over de laatste jaarrekening van Imtech. De stap kan een opmaat zijn voor een claim tegen KPMG.

Dat bevestigt Paul Koster, directeur van de VEB, na berichten hierover in de Telegraaf. "In het bijzonder gaat het ons om de uitgebreide controleverklaring van KPMG. Daarin staat dat de controlerend accountant twijfel heeft over de implementatie van verbeteringen. Maar toch verklaart de accountant dat de continuïteit van Imtech gewaarborgd is."

Vijf maanden daarna werd Imtech failliet verklaard. Koster wijst erop dat de controlerend accountant de continuïteitsveronderstelling van het management als een belangrijk onderwerp van de controle heeft geïdentificeerd. In de controleverklaring, zo stelt Koster, schaart de accountant zich echter achter de aanname van het management dat de onzekerheden vrijwel verdwenen zijn.

"Wat is dan nog de waarde van een uitgebreide accountantscontrole?" vraagt Koster zich af. "We gaan naar de tuchtrechter om duidelijkheid te verkrijgen of de regels voor controle zijn overtreden. Is de accountant kritisch genoeg geweest, is er voldoende werk gedaan voor deze wettelijke controle?

Daar hebben wij onze twijfels over, zeker in het licht van alles wat er met Imtech is gebeurd. De komende maanden gaan wij deze zaak voorbereiden, waarna we begin volgend jaar de tuchtklacht zullen indienen."

Koster bevestigt dat de uitspraak van de tuchtrechter gebruikt kan worden om ook KPMG aansprakelijk te stellen voor de schade die beleggers van Imtech hebben geleden. Vorige maand stelde de beleggersvereniging al vijftien bestuurders en commissarissen van Imtech aansprakelijk.

De VEB lag al eerder overhoop met KPMG over Imtech. Een jaar geleden bereikten beide partijen een schikking over het compenseren van beleggers. Dit was vanwege de schade die beleggers hadden geleden door koersverlies, die was ontstaan nadat fraude rond een Pools Imtech-project bekend was geworden.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.