Nieuws

Eumedion: jaarrekening ook verantwoordingsdocument

Eumedion vindt dat de jaarrekening niet alleen bruikbare informatie moet bevatten ten behoeve van beslissingen van beleggers om financiële instrumenten te kopen, verkopen of houden, maar ook als hoofddoelstelling heeft om verantwoording af te leggen over de wijze waarop het bestuur van een beursgenoteerde onderneming zijn fiducaire verantwoordelijkheden heeft uitgeoefend.

Dit schrijft de koepel van institutionele beleggers in haar vandaag ingezonden reactie op de IASB-voorstellen voor een nieuw conceptueel raamwerk voor de financiële verslaggeving van beursgenoteerde ondernemingen.

In de reactie stelt Eumedion voor om in het conceptuele raamwerk van de IASB ‘stewardship’ door het bestuur ten aanzien van de door beleggers ingelegde financiële middelen expliciet onderdeel te maken van de hoofddoelstelling van de financiële verslaggeving. Eumedion vindt dat beleggers het bestuur van een beursgenoteerde onderneming bijvoorbeeld ter verantwoording moeten kunnen roepen over bijvoorbeeld een mislukte overnamestrategie. De financiële verslaggeving zou daaraan nog dienstbaarder kunnen zijn.

In lijn met de voorstellen van de IASB, spreekt Eumedion zich verder uit voor het uitgangspunt van ‘neutrale’ standaarden  en tegen standaarden die een business model als uitgangspunt nemen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.