Nieuws

EY verliest rechtszaak over audits gerelateerd aan Madoff-zaak

EY moet maximaal 25 miljoen dollar betalen aan FutureSelect Portfolio Management Inc. omdat het nalatig is geweest bij audits van aan Madoff gelinkte 'feeder funds'.

Het is daarmee de eerste keer dat een accountantskantoor veroordeeld wordt voor nalatigheid in de Madoff-zaak. De jury heeft bepaald dat EY aansprakelijk is voor ruim 10 miljoen dollar schade, wat met rente uit zou komen op een schadevergoeding van 25 miljoen dollar. FutureSelect had EY aansprakelijk gesteld voor 100 miljoen euro.

FutureSelect verloor naar eigen zeggen 112 miljoen dollar toen het kaartenhuis van Madoff instortte. Het investeringsbedrijf beweert dat het bij de basistaken van EY hoorde om de assets van Madoff te controleren, waarmee de fraude meteen aan het licht zou zijn gekomen. EY zegt dat het daartoe op geen enkele manier verplicht was.

FutureSelect investeerde voor allerlei verschillende partijen. De investeringen werden gedaan in zogenoemde feeder funds, een verzameling fondsen die vervolgens weer investeerden in het fonds van Madoff. De feeder funds werden beheerd door Tremont Partners. EY was van 2000 tot 2003 de controlerende accountant van Rye Funds, een onderdeel van Tremont.

FutureSelect heeft Tremont, de moedermaatschappij, EY en de andere auditors van Tremont aangeklaagd in 2010. De zaak werd eerst afgewezen, maar kwam nu alsnog voor. EY is tot nu toe de enige partij die daadwerkelijk naar de rechtbank moest; de rest van de partijen hebben geheime schikkingen getroffen, zegt de advocaat van FutureSelect.

"Omdat Ernst & Young zei dat de cijfers goed waren, heeft FutureSelect geïnvesteerd. Ernst & Young zei dat 4,2 miljard aan assets echt waren; ze waren nep", zei de advocaat van FutureSelect een paar weken terug tegen CBC News. EY zegt dat het een zeer beperkte rol had; het moest de financiële overzichten controleren in vier van de tien jaar waarin FutureSelect in het Madoff-fonds investeerde. De audits, waarvoor EY 40.000 dollar per stuk ontving, moesten alleen maar "reasonable assurance" geven over of er geen fouten in de jaarrekeningen van Tremont zaten. Het controleerde verder alleen of de investeringen inderdaad bij Madoff waren gedaan, en dat was volgens EY het geval.

Volgens de advocaat van FutureSelect gebruikte EY audit reports van Friehling & Horowitz, een kantoor dat eigendom was van Madoff. EY zou het hebben nagelaten om Friehling & Horowitz te controleren want als het dat wel had gedaan, dan was EY erachter gekomen dat Friehling & Horowitz niet de juiste kwalificaties had om audits uit te voeren volgens de vereiste standaarden.

Amy Call Well, woordvoerder van EY, zegt tegen Bloomberg dat het kantoor blij is dat de jury het merendeel van de claims van FutureSelect heeft verworpen. EY heeft nog niet besloten of het in hoger beroep gaat. "Wij zijn van mening dat EY niet verantwoordelijk is voor de verliezen van de investeerders. EY was niet de auditor van een Madoff-entiteit; wij waren een van de vele auditors van fondsen die besloten om Madoff te gebruiken als investeringsadviseur. Hoewel wij de verliezen van de investeerders betreuren, had geen enkele audit van een fonds dat werd geadviseerd door Madoff deze Ponzifraude kunnen ontdekken", aldus Call Well.

Het exacte bedrag dat EY moet betalen moet nog door de rechter worden bepaald.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.