Nieuws

Politie hengelt naar financieel specialisten

De politie zoekt naarstig naar financieel specialisten. Ook ervaren accountants zijn van harte welkom. De beschikbare vacatures vragen echter uitsluitend om hbo'ers. Voor senior specialisten is de vraag eveneens nog nihil.

De politie is gestart met een langlopende campagne om financieel specialisten naar de recherche te trekken. "De politie zoekt goed opgeleide praktijkgerichte financiële talenten", zo meldt de politie op een speciale vacaturesite. "Met kennis van bedrijfsadministraties, vastgoed, het bankwezen of accountancy kun je werken aan complexe, multidisciplinaire opsporingsonderzoeken."

Inderdaad, ook accountants zijn van harte welkom, bevestigt Janne-Corien de Goeij, adviseur arbeidsmarktcommunicatie van de Politie Nederland. Zij spreekt over honderd fte's voor hoogopgeleide financieel specialisten en digitaal specialisten.

Aan spanning dus geen gebrek, zo blijkt uit de wervende tekst van de politie. "Witwassen, fraude, afpersing, oplichting. Als financieel specialist kun je een cruciale rol spelen in het traceren ervan. Met slim financieel speurwerk kunnen financiële netwerken in kaart worden gebracht en kan crimineel bezit worden afgenomen; geld en bezittingen die op onrechtmatige wijze zijn verkregen, bijvoorbeeld door fraude, roof of drugshandel. Want criminelen en fraudeurs hard in de portemonnee raken is een van de prioriteiten voor de politie."

"De noodzaak om hoogopgeleide specialisten te werven bestaat al lang, dat is ook veel in het nieuws geweest", zo verduidelijkt De Goeij. "Het aantal financieel rechercheurs moet fors omhoog om de vele fraudezaken en vermogensdelicten op te sporen en aan te pakken. Een van de prioriteiten van de politie is intensiveren van het afpakken van crimineel vermogen. Dat kan alleen met meer financiële expertise van buiten."

In september stelde minister Van der Steur van Justitie dat de politie veel behoefte heeft aan hoger opgeleiden, zoals accountants. Slechts vijftien procent van de agenten is hoog opgeleid.

Is dit een kans voor de boventallige accountant voor wie geen toekomst meer is op het kantoor? "We zoeken niet alleen jonge specialisten, maar ook naar ervaren specialisten", aldus De Goeij. "Het gaat om echt politiewerk. Dat wil zeggen dat je moet kunnen speuren en crimineel vermogen moet willen traceren."

Er zijn wel een paar kanttekeningen voor enthousiaste accountants die de stap willen maken. Op zijn vroegst worden ze pas komende zomer benoemd. "Want de selectieprocedure kan acht maanden duren", waarschuwt De Goeij. "Voor functies bij de politie en in de opsporing gelden zorgvuldige veiligheidschecks die de nodige tijd in beslag nemen."

Een ander minpuntje is de salariëring. Een financieel rechercheur (medior) verdient maximaal ruim vierduizend euro per maand. "Dat is wellicht minder dan men gewend is, maar het gaat om maatschappelijk belangrijk werk voor de veiligheid van de samenleving, dat veel voldoening zal geven."

Verder is het nog maar de vraag hoe serieus de vraag naar accountants is. De twaalf vacatures voor financieel specialisten die in november online staan, vragen om specialisten op hbo-niveau. De zwaarste functie die beschikbaar is, is op het niveau van medior. In een aantal vacatures wordt daarbij ook expliciet gevraagd naar kennis over de accountancy. Volgens De Goeij komen er maandag nieuwe vacatures beschikbaar, waarin ook om seniors wordt gevraagd.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.