Nieuws

NBA-handreiking 1133 over ondersteuning bij uitkeringstoets

De NBA heeft Handreiking 1133 'Balanstest en uitkeringstoets door het bestuur van een bv: ondersteunende rol van de accountant (samenstelpraktijk)' vandaag gepubliceerd.

Als een besloten vennootschap (bv) dividend wil uitkeren dan moet het bestuur nagaan of een uitkering verantwoord is, gelet op de belangen van bv en de schuldeisers. Het bestuur voert daartoe een zogenaamde uitkeringstoets uit. Accountants in de samenstelpraktijk krijgen hier van cliënten vragen over. De vandaag gepubliceerde handreiking geeft een uitwerking hoe een accountant het bestuur van een bv kan ondersteunen door het samenstellen van een liquiditeitsprognose. 

Naar aanleiding van de eerdere consultatie van de NBA-handreiking is paragraaf 2.5.1 over een tegenstrijdig belang bij een bestuurder bij goedkeuring van dividend herschreven. Over dit onderwerp zijn juristen onderling verdeeld in de literatuur. De NBA kan daarom geen eenduidig advies hierover geven. Verder zijn een aantal verduidelijkingen in de tekst aangebracht. 

Op korte termijn volgen voorbeeldteksten van een samenstellingsverklaring en een opdrachtbevestiging bij een liquiditeitsprognose (ten behoeve van de uitkeringstoets).

» Download handreiking 1133 over ondersteuning bij een uitkeringstoets

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.