Nieuws

Dijsselbloem: geschiktheidstoets voor de zomer consulteren

Minister Dijsselbloem van Financiën waardeert dat een aantal accountantsorganisaties al bezig is met het instellen van een extern toezichthoudend orgaan vooruitlopend op de wettelijke verplichting en heeft begrip voor de wens dat er snel duidelijkheid komt over de geschiktheidstoets. Tegelijkertijd vindt de minister het belangrijk dat de geschiktheidstoets, die de AFM gaat uitvoeren, "kwalitatief goed en zorgvuldig geschiedt".

Dat schrijft Dijsselbloem in antwoord op Kamervragen van Aukje de Vries (VVD).

De Vries stelde haar vragen naar aanleiding van het bericht 'Geschiktheidstoets accountantscommissarissen pas in 2016' op deze site. Daarin liet de AFM weten dat de commissarissen van oob-accountantsorganisaties pas in 2016 getoetst zullen worden op geschiktheid. Tot die tijd worden kandidaten alleen getoetst op betrouwbaarheid. In een later stadium kan de AFM al geïnstalleerde commissarissen ook toetsen op geschiktheid.

Volgens de minister is het "voor de AFM niet mogelijk om voor 2016 te starten met het toetsen van leden van het toezichthoudend orgaan op geschiktheid". De toezichthouder moet onder andere de criteria voor geschiktheid vaststellen waaraan getoetst gaat worden in een nieuwe beleidsregel. "Daarnaast heeft de AFM ingeschat dat ongeveer 115 personen binnen oob-accountantsorganisaties getoetst dienen te worden, welke toetsen de nodige tijd en capaciteit van de AFM in beslag zullen nemen."

Wel zal er snel meer bekend zijn over de contouren van de geschiktheidstoets, aldus de minister. "De AFM zal het toetsingskader voor de geschiktheidstoets voor deze zomer consulteren bij de betreffende accountantsorganisaties, waardoor deze organisaties op de hoogte zijn van de criteria die de AFM voornemens is toe te passen voor de geschiktheidstoets. Daarna zal de AFM het toetsingskader ook marktbreed consulteren."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.