Nieuws

Boeteonderzoek AFM bij big four

De AFM doet onderzoek bij de big four voor het opleggen van boetes. De aanleiding is de ondermaatse kwaliteit van de controles die de toezichthouder in september 2014 aantrof bij de kantoren.

Dat bevestigt Gerben Everts tegenover Accountant.nl. "Onze toezichthouders zijn bezig met een boetetraject bij de big four. Onze onderzoekers kijken of er voldoende feiten zijn voor het opleggen van boetes. Maar we gaan zo'n traject niet in als we bij voorbaat kansloos zijn."

Volgens Everts is het AFM-rapport van afgelopen september de directe aanleiding voor de onderzoeken. "De bevindingen in dat rapport waren zo slecht dat wij dit niet met een goed geweten bij een waarschuwing kunnen laten. We kunnen en mogen niet zeggen dat goede voornemens van de kantoren voor verbetering volstaat  om door te gaan."

De AFM kan een accountantskantoor een maximale boete opleggen van vier miljoen euro. Bij recidive kan dat acht miljoen euro worden. Van de big four heeft alleen PwC nog nooit een boete gehad van de AFM. Everts: "Maar het is natuurlijk niet gezegd dat in het geval van een boete het maximale bedrag zal worden opgelegd."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.