Nieuws

EY schikt aanklacht rond Lehman Brothers

De Amerikaanse tak van EY heeft met de staat New York een aanklacht geschikt rond Lehman Brothers, voor een bedrag van tien miljoen dollar.

In 2010 werd EY door de toenmalige hoofdaanklager van New York Andrew Cuomo voor de rechter gedaagd op beschuldiging van "major accounting fraud", zo schrijft AccountancyAge. De accountantsorganisatie zou het mogelijk hebben gemaakt dat  Lehman, voorafgaand aan het beruchte faillissement in 2008, tijdelijk tientallen miljarden dollars van de balans kon verwijderen, zodat de illusie werd geschapen van een gezonde financiële positie. Daarmee zou EY zich schuldig hebben gemaakt aan assistentie bij het misleiden van beleggers.

De huidige hoofdaanklager van New York, Eric Schneiderman, zei deze week tegen persbureau Bloomberg dat "accountants verantwoordelijk gehouden zullen worden als ze de wet overtreden, net zoals ze geacht worden de ondernemingen verantwoordelijk te houden die ze controleren". Een woordvoerder van EY verklaarde dat de accountantsorganisatie blij is de zaak achter zich te kunnen laten en dat er "no findings of wrongdoing" zijn ten aanzien van de firma of medewerkers van EY.

De inzet van de staat New York was 125 miljoen dollar van EY te eisen, het bedrag dat de accountant tussen 2001 en 2008 aan fees had ontvangen van Lehman Brohters. De tien miljoen dollar die nu betaald wordt, zal onder beleggers worden verdeeld.

Overigens schikte EY eerder, december 2013, een aanklacht van beleggers voor een bedrag van 99 miljoen dollar.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.