Nieuws

'Problemen jaarrekening ziekenhuizen hopelijk onder controle'

De NBA heeft eind maart gereageerd op het nieuwe convenant in de medisch specialistische zorg. Gehoopt wordt dat problemen over het afronden en controleren van de ziekenhuisboeken tot het verleden behoren.

Zorgverzekeraars en branchepartijen hebben recent de registratie- en declaratieregels verduidelijkt. Dit is belangrijk voor het opstellen en controleren van de jaarrekeningen van ziekenhuizen. Afspraken die vorig jaar zijn gemaakt over het opstellen van de jaarrekening van ziekenhuizen en de controle daarvan, klinken door in de aandachtspunten die de NBA Sectorcommissie Coziek hierover heeft gepubliceerd op 24 maart.

"Vorig jaar heeft de sector met het controleprogramma 2013 een eerste stap naar voren gemaakt", zegt Marco Walhout, voorzitter van Coziek. "Het heeft ziekenhuizen in staat gesteld om hun jaarrekeningen ordentelijk af te sluiten, maar wel veel later dan gebruikelijk. Sommige ziekenhuizen hebben de jaarrekening 2013 gepresenteerd voordat de expertgroep van zorgverzekeraars de controlebevindingen heeft vastgesteld."

"De consequentie daarvan was geen goedkeurende controleverklaring bij de jaarrekening. Het motto bij de ziekenhuizen is nu dat de financiële verslagen 2014 tijdig naar buiten gaan, zodat ze niet hun relevantie verliezen."

Vorig jaar werd duidelijk dat de ziekenhuizen grote moeite hadden om hun jaarrekening over 2013 af te ronden. "Dit had te maken met onduidelijkheden over de omzet van ziekenhuizen", vervolgt Walhout. "De declaratieregels die voor ziekenhuizen gelden zijn complex omdat ze deels publiekrechtelijk en deels privaatrechtelijk van aard zijn."

In het afgelopen jaar zijn er bij de ziekenhuizen dan ook omzetonderzoeken uitgevoerd, die ertoe hebben geleid dat ze meer zekerheid konden geven over hun omzet en declaraties. Dankzij deze informatie konden ze hun jaarrekeningen over 2013 afronden. In maart schreef minister Schippers van VWS aan de Tweede Kamer een brief waarin zij meldde dat negentig procent van de ziekenhuizen de jaarrekening van 2013 had afgesloten.

"Doel van het programma is een structurele verduidelijking van registratie- en declaratieregels", vervolgt Walhout. "Dat zestig procent van de jaarrekeningen reeds over 2013 een goedkeurende verklaring heeft, zou je dus bijvangst kunnen noemen. Een algemeen waardeoordeel over achtergrond en impact van de controleverklaringen met beperking bij de jaarrekening 2013 kun je er niet aan verbinden."

"Waar het om gaat is de structurele oplossing voor de eenduidige verwerking van de omzet en het controleren daarvan door de externe accountant. Er is heel veel werk verricht om dit te bereiken. Er zijn afspraken gemaakt over het verwerken van de omzet in de jaarrekening en de manier waarop externe accountants de controles moeten uitvoeren. We gaan nu kijken of de verbeteringen ook leiden tot de verwachte resultaten."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.