Nieuws

‘Accountant steeds belangrijker bij signaleren corruptie’

De accountant heeft een steeds belangrijkere rol bij het signaleren en bestrijden van corruptie.

Dit stellen Jan Willem Velthuijsen, hoofd econoom bij PwC, en onderzoekster Brecht Gijsbertsen in Spotlight, het vaktechnisch bulletin van PwC over accountancy. Velthuijsen en Gijsbertsen constateren dat corruptie zorgt voor minder economische groei, minder politieke stabiliteit, minder concurrentie, een afnemend gemiddeld aantal jaren scholing per persoon, een toename van inkomensongelijkheid en minder kredietwaardigheid van staatsobligaties.

Omdat accountants toezicht houden op hun klanten spelen zij volgens Velthuijsen en Gijsbertsen een belangrijke rol bij het bestrijden van corruptie: ‘Accountants […] zijn in die rol in beginsel in staat corruptie te detecteren. Daarmee is signalering van corruptie een taak die de samenleving gedeeltelijk bij de accountant heeft neergelegd en straalt het constateren van corrupt handelen door een onderneming direct af op haar accountant. De in toenemende mate grensoverschrijdende wet- en regelgeving vergroot dus niet alleen de pakkans voor corrupte ondernemingen, maar ook het risico voor de accountant. Ook om die reden is scherp zijn op corruptie van groot belang, zowel voor de individuele accountant als de beroepsgroep in haar geheel.’

Volgens de onderzoekers kost corruptie wereldwijd de samenleving naar schatting 2600 miljard dollar. De ‘cost of doing business’ ligt in corrupte landen daarbij ook 10 procent hoger dan in niet-corrupte landen. De schade is niet alleen financieel: de kindersterfte ligt in corrupte landen 30 procent hoger dan in niet-corrupte landen en babysterfte is er twee keer zo hoog. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.