Nieuws

Dijsselbloem: 'In overleg met AFM over openbaar maken gegevens'

Minister Dijsselbloem van Financiën is in overleg met de AFM over de wens van de toezichthouder om meer gegevens openbaar te maken.

Dit blijkt uit de beantwoording van de minister op vragen van Kamerlid Aukje de Vries (VVD). De Vries stelde de vragen naar aanleiding van berichtgeving in het FD waaruit bleek dat de AFM vaker ranglijsten openbaar wil maken over hoe banken, verzekeraars en accountants scoren in de onderzoeken van de toezichthouder.

Op de vraag of de minister voorstander is van het geven van meer wettelijke bevoegdheden aan de AFM met betrekking tot het verstrekken van kantoorspecifieke informatie en het noemen van namen als prikkel voor kwaliteitsverbetering en marktwerking, antwoordt Dijsselbloem: "Sinds 1 januari 2014 kan de AFM de voornaamste bevindingen en conclusies van toezichtonderzoeken bij accountantsorganisaties openbaar maken, met dien verstande dat die bevindingen en conclusies niet herleidbaar mogen zijn tot anderen dan de betrokken accountantsorganisaties."

"Daarnaast heb ik in mijn brief van 25 september aan de Tweede Kamer aangegeven voornemens te zijn aan de AFM de bevoegdheid toe te kennen om haar bevindingen te delen met de (raad van commissarissen van de) controlecliënt. Het is van belang dat ook de controlecliënt weet dat, en wat, er mankeert aan de wettelijke controle van de accountant, zodat de controlecliënt indien nodig ook zelf gepaste maatregelen kan nemen. Een wetsvoorstel hiertoe is in voorbereiding."

"De AFM heeft aangegeven dat zij vaker de voornaamste bevindingen en conclusies van onderzoeksrapporten openbaar wil maken en 'scores' (zoals de mate waarin toezichtwet- en regelgeving wordt nageleefd) van onderzochte ondernemingen bekend wil maken. In goed overleg met de toezichthouders bezie ik welke ruimte het begrip 'vertrouwelijke gegevens' in artikel 1:89 van de Wet financieel toezicht (Wft) hiervoor biedt en in hoeverre een wetswijziging nodig is. Daarnaast heeft de AFM aangegeven dat zij in meer situaties openbare waarschuwingen wil gaan afgeven. Ook over dit punt ben ik in overleg met de AFM."

"Eventuele wetswijzigingen naar aanleiding van dit overleg zullen worden meegenomen in de jaarlijkse wijzigingswet voor de Wft. Momenteel wordt de wijzigingswetgeving voorbereid die begin 2017 in werking zal treden."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.