Nieuws

Gemeente Westland vreest opstappen aangeklaagde accountant

De gemeente Westland is bang voor de financiële gevolgen nu de externe accountant de controle van de jaarrekening heeft opgeschort. Aanleiding is een tuchtklacht van een van de raadsfracties.

De externe accountant van Deloitte schortte eind vorige week de werkzaamheden voor de gemeente Westland op. Op korte termijn laat de accountant weten of de werkzaamheden definitief gestaakt zullen worden. Een van de werkzaamheden die hierdoor stilvalt is de controle van de jaarrekening 2014 van de gemeente.

Aanleiding voor het staken van de werkzaamheden is de aankondiging van een van de partijen in de gemeenteraad om een tuchtklacht tegen de accountant in te dienen. Aanleiding voor deze klacht is volgens de raadspartij Westland Verstandig de dubbelrol van de accountant. De betrokken accountant controleert de jaarstukken van de gemeente in opdracht van de raad. Tevens adviseert de accountant het college van B&W.

Dit past binnen de afspraken die de gemeente Westland hierover heeft gemaakt met Deloitte. Onderdeel van de afspraken is dat de raad wordt ingelicht over de adviezen aan het college door de externe accountant. Volgens Westland Verstandig is dat niet gebeurd, wat aanleiding is voor de dreigende tuchtklacht.

"Recentelijk is gebleken dat de door de raad benoemde accountant ook in directe opdracht van het college advieswerk verricht en daarvoor, naar het zich laat aanzien, ook separate facturen toezendt aan het college", zo schreef partijvoorzitter Peter Duijsens aan het college. "Van die opdrachten en de uitvoering daarvan is geen melding vooraf gemaakt aan de raad, noch door de accountant, noch door het College."

De partijvoorzitter stelt dat de accountant klachtwaardig heeft gehandeld. "Mijn fractie heeft aangekondigd een klacht in te dienen tegen de accountant bij de Accountantskamer en melding te doen bij de AFM."

In de rest van de gemeenteraad ziet men de tuchtklacht met lede ogen aan. "Geen enkele andere raadsfractie staat hier achter", zegt D66-raadslid Maxim van Ooijen. "Het is heel normaal dat de raad en het college gebruikmaken van dezelfde accountant. Die twee rollen zijn vastgelegd in het contract met Deloitte."

Volgens Van Ooijen vreest de raad dat de gemeente in de problemen gaat komen als de accountant de controle van de jaarrekening niet afmaakt. "De regel is dat een accountant het controlewerk staakt zodra er een tuchtklacht is ingediend, of als het vermoeden bestaat dat er een tuchtklacht ingediend gaat worden."

"We moeten de jaarrekening echter voor een bepaalde datum inleveren bij de provincie. Bij de jaarrekening zit ook een Sisa-bijlage, waarin we verantwoording afleggen over de besteding van middelen die we van de ministeries hebben ontvangen. De kans bestaat dat we deze middelen moeten terugbetalen, omdat we geen verantwoording kunnen afleggen over de besteding ervan."

Volgens Van Ooijen is het Westland Verstandig slechts te doen om een advies van Deloitte over de aanbesteding voor het nieuw te bouwen gemeentehuis. De partij zou tegenstander zijn van deze nieuwbouw. "Een dorpsrel? We zijn een honderdduizend plus-gemeente, groter dan Delft. Maar wel met een aantal dorpspolitici die het onze gemeente onnodig moeilijk maken."

Partijvoorzitter Peter Duijsens van Westland Verstandig was niet bereikbaar voor een reactie.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.