Nieuws

PwC: miljardenclaim tegen PwC in Ierland te complex

De rechtszaak in Ierland over de audit van het ingestorte Quinn Insurance in 2010, waarbij de curatoren een claim van 1 miljard euro bij PwC hebben neergelegd, is zo complex dat de zaak ‘aan de afgrond staat van onbeheersbaarheid’.

Dit zegt de advocaat van PwC in Ierland. Volgens de advocaat ontvangt PwC veel te weinig informatie van de curatoren over de claim, waardoor PwC geen goede verdediging zou kunnen voorbereiden.

In 2010 stortte Quinn Group in, het Ierse imperium van miljardair Sean Quinn, mede na zware verliezen van Quinn Insurance. Het bedrijf moest worden gered door de staat en Liberty Mutual, een Amerikaanse verzekeraar. Twee curatoren van Grant Thornton werden aangesteld als bewindvoerders. In juli 2013 hebben de curatoren een claim van een  miljard euro ingediend tegen PwC, de controlerend accountant van Quinn Insurance, omdat zij hun controlerende taken niet goed zouden hebben uitgevoerd.

PwC probeert nu via de rechter af te dwingen dat de curatoren meer informatie over Quinn Insurance aan de accountant leveren. De advocaat zegt dat er momenteel meer dan 40 miljoen documenten doorzocht moeten worden voor relevante informatie, maar dat extra informatie van de curatoren dit proces aanzienlijk makkelijker kan maken.

Analisten verwachten dat, indien de claim tot een volledige rechtszaak leidt, het tot 2017 kan duren voordat er een uitspraak ligt.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.