Nieuws

Steeds meer accountants in big data

Steeds meer accountantskantoren gebruiken big data voor hun adviesdiensten. Ook al vinden ze het nog moeilijk, vooral kleinere kantoren lukt het steeds beter om bedrijfsinformatie om te zetten in business intelligence.

Sinds 2013 is het gebruik van externe big data voor adviesdiensten door accountantskantoren gestegen van 37 tot 42 procent, aldus Mattijs van de Weijer, compliance en risk adviseur van Graydon, een bedrijf dat handelt in bedrijfsinformatie. "Het zijn vooral de kleinere kantoren die hiermee snel leren omgaan. Zij zijn tamelijk wendbaar."

De term big data gaat al jaren rond in de accountancy, vooral met betrekking tot adviesdiensten. Zo kunnen accountants met behulp van big data laten zien hoe hun klanten presteren in vergelijking met de markt of met andere bedrijven in de regio. Ze kunnen voor hun klanten laten zien waar de klantvraag zit of hoe gezond potentiële afnemers zijn. "Bijna alle inzichten die je nodig hebt op de markt kun je verkrijgen via big data."

Toch is het voor veel accountantskantoren nog moeilijk om er iets productiefs mee te doen. “Het gaat bij big data om het vertalen van data naar informatie en naar inzichten”, vervolgt Van de Weijer. "Dit kan pas op het moment dat de data eerst wordt gecleansed, gevalideerd, gerangschikt op orde en vervolgens wordt omgezet in informatie. Om hier echter daadwerkelijk ook waarde uit te kunnen halen, zijn kennis en kunde nodig, zodat je de informatie kunt omzetten naar business intelligence."

Nog niet zo lang geleden wisten accountants nauwelijks hoe ze moesten omgaan met data. Maar er wordt snel bijgeleerd, constateert Van de Weijer. Dankzij de technologie zijn data-analyses steeds gemakkelijker en goedkoper geworden. Half april opende Graydon een leerplatform voor klanten, onder andere om kennis over data-analyse beter te verspreiden. Tot de leerlingen behoren ook accountants.

Accountants verkeren volgens Van de Weijer in een uitstekende positie om hun klanten van van advies te dienen. "Zij hebben nog steeds een vertrouwensfunctie bij hun klanten. Zij komen bij de mkb’er over de vloer en kunnen de mogelijkheden op de markt daar laten zien."

Mede door de grote kansen die er liggen, neemt het gebruik van externe big data door accountants snel toe, constateert hij. "Acccountancy richt zich niet meer alleen op het vermijden van risico’s, maar ook om het vertalen van bedrijfsinformatie in zakelijke kansen. Slaagt de accountant erin om deze vertaalslag te maken, dan neemt de waarde van zijn advies toe."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.