Nieuws

Accountantskantoor moet klant 2,6 ton betalen na fout btw-advies

Een accountantskantoor moet volgens de Rechtbank Midden-Nederland de schade vergoeden van een fout btw-advies. Bij de verkoop van een bemiddelingsbureau in de thuiszorg zag het de vrijstelling van de omzetbelasting over het hoofd en daarmee een forse btw-teruggave.

Een accountant van het kantoor adviseerde zijn opdrachtgever in 2011 bij de verkoop van een dochteronderneming, een thuiszorgbemiddelingsbureau. Tot aan de verkoop had het bureau steeds omzetbelasting afgedragen. Per 9 februari 2006 viel het bureau echter onder de ob-vrijstelling.

Volgens de rechtbank wist de accountant in ieder geval vanaf 2008, toen het vrijstellingsbesluit werd genomen, dat dit soort bemiddelingsdiensten met terugwerkende kracht vanaf 9 februari 2006 was vrijgesteld van omzetbelasting. De accountant had bij de verkoop moeten beseffen dat het bureau nog een vordering op de Belastingdienst had van 237.876 en 20.680 euro, vanwege de omzetbelasting die het van 9 februari 2006 tot en met april 2011 had afgedragen. De accountant heeft deze vordering echter niet opgenomen in de overnamebalans, waardoor de verkoopprijs 258.556 euro te laag uitviel.

Omdat de accountant ook geen recht op teruggave heeft bedongen voor de verkoper heeft hij niet gehandeld zoals een redelijk bekwaam en redelijk handelend vakgenoot te werk zou zijn gegaan en is het kantoor tekortgeschoten in de nakoming van de contractverplichtingen. Het kantoor kan zijn aansprakelijkheid niet beperken, omdat de algemene voorwaarden niet van toepassing zijn op de verkoopadviserings- en –begeleidingsovereenkomst.

Verder moet het kantoor opdraaien voor de in totaal 4788 euro die de fiscus op de verkeerde rekening heeft teruggestort. Het kantoor heeft namelijk verzuimd tijdig het bankrekeningnummer van de fiscale eenheid bij de Belastingdienst te laten aanpassen, zodat de teruggave bij de koper terecht kwam.

Tot slot wijst de rechtbank nog een bedrag van 500 euro toe, omdat het kantoor te veel heeft gerekend voor het maken van publicatiestukken om te deponeren bij het handelsregister.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.