Nieuws

Nederlandse banken hebben 55 miljard aan probleemleningen

De Nederlandse bankensector heeft eind 2014 ongeveer 55 miljard euro aan probleemleningen (non-performing) op hun balansen staan.

Dit blijkt uit onderzoek van PwC. De zes grootste Nederlandse banken houden hiervan in totaal ruim 44 miljard euro. Op deze non-performing leningen hebben deze zes grootste banken gemiddeld een voorziening van 48 procent getroffen.

Op basis van Europese gemiddelden schat PwC dat de Nederlandse banken voor eenzelfde bedrag aan leningen hebben uitstaan die niet meer als essentieel voor de bedrijfsvoering worden beschouwd (non-core). In toenemende mate onderzoeken Nederlandse banken of deze non-performing en non-core leningen kunnen worden verkocht.

Vanwege strengere kapitaaleisen moeten Europese banken hun balansen opschonen. Probleemleningen moeten daarom worden verkocht. De verwachting is dat de banken dit jaar ongeveer 100 miljard euro aan leningen zullen verkopen. In 2014 was dit 91 miljard euro. Het totale aantal non-performing leningen in Europa bedraagt 1.180 miljard euro. Met de non-core leningen daarbij opgeteld komt het totale bedrag van probleemleningen op 1.900 miljard euro.

Wilbert van den Heuvel, transactiespecialist bij PwC: "In dit tempo duur het nog minstens vijf jaar voordat de Europese bankensector hun balansen weer op orde hebben."

Volgens het onderzoek kopen durfinvesteerders steeds meer bankactiva. Private-equitypartijen hebben inmiddels al meer dan 70 miljard euro aan activa van Europese banken opgekocht. Volgens Peter Wolterman, restructuringspecialist bij PwC, heeft de concurrentie tussen die investeerders een stuwend effect op de prijzen voor activa: "Onze studie toont aan dat de rendementseisen van investeerders het afgelopen jaar zijn gedaald, met als gevolg dat de prijzen stijgen. Dat geldt met name voor meer liquide markten zoals het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Ierland."

Volgens Wolterman is Nederland een volger: "Wij zien ook in Nederland een opgaande trend in de activiteit van de verkoop van leningen, in het bijzonder gerelateerd aan vastgoed en hypotheken. Voor deze leningen is met name interesse vanuit financiële instellingen waaronder pensioenfondsen en in toenemende mate vanuit private equity."

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.