Nieuws

Moldavië beschuldigt Grant Thornton van nalatigheid

De autoriteiten van Moldavië beweren dat er 1 miljard dollar, 15 procent van het BNP van Moldavië, is weggesluisd uit het land mede dankzij nalatigheid en incompetentie van Grant Thornton Moldavië.

Dat schrijf de Britse krant The Guardian. Grant Thornton Moldavië was de accountant van de drie grootste banken in Moldavië. Via deze banken zou het geld zijn verduisterd, door middel van complexe financiële constructies, waarbij ook Britse bedrijven betrokken zouden zijn geweest.

Als gevolg hiervan heeft Moldavië de drie banken moeten redden met een bailout ter waarde van de helft van de jaarbegroting van het land. Dit leidde tot een valutacrash, waardoor in zeer korte tijd de economie van Moldavië in een recessie terechtkwam.

De diefstal werd eind 2014 ontdekt bij Unibank, Banca de Economii en Banca Sociala, alle drie controleklanten van Grant Thornton Moldavië.

Parlementslid Iurie Chirinciuc: “Alle jaarrekeningen zijn goedgekeurd. Hoe kan dat wanneer de situatie bij de banken zo slecht was?” Chirinciuc vindt het eveneens opmerkelijk dat de directeur van Grant Thornton in Moldavië, Stéphane Bridé, is benoemd tot minister van Economische zaken, nadat de fraude bekend was.

Grant Thornton Moldavië zegt dat het de banken en de autoriteiten meerdere malen heeft gewaarschuwd over problemen bij de banken. In een verdere verklaring zegt de organisatie niet verantwoordelijk te kunnen worden gehouden als klanten financiële informatie achterhouden. Grant Thornton Global stelt in een verklaring dat zijn leden autonoom opereren en elke drie jaar worden gecontroleerd.

Twee onderzoeken, een door een parlementaire commissie en een door een onderzoeksbureau, concluderen dat de schuld bij de banken ligt, die allerlei methodes gebruikten om op grote schaal te frauderen. De autoriteiten hebben inmiddels dertig mensen, waaronder bankdirecteuren, in staat van beschuldiging gesteld. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.