Nieuws

'Wat is er tegen goodwill?'

Bemoei je als beroepsorganisatie niet met het goodwillmodel en laat de markt zijn werk doen. Dat schrijft Piet Hoogeveen AA vandaag in een ingezonden brief in Het Financieele Dagblad.

Daarmee reageert de accountant-administratieconsultent op het artikel ‘Accountants vrezen verdwijnen van goodwill’ van 8 juni in diezelfde krant. “De suggestie wordt gewekt dat hervorming en goodwill op gespannen voet staan als het gaat om beheersing van kwaliteit”, aldus Hoogeveen. “Niets is minder waar. Hervorming gaat over reorganiseren. Goodwill heeft daar als contante waarde van toekomstige overwinsten niets mee van doen.”

De afschaffing van het goodwillmodel is een van de hervormingsmaatregelen uit het in september 2014 gepubliceerde rapport In het publiek belang van de Werkgroep toekomst accountantsberoep. Het huidige goodwillmodel zou vanwege verkeerde financiële prikkels niet goed samengaan met kwaliteitsmaatregelen.

Volgens Hoogeveen is de werkelijkheid anders en moet voor bedrijven die een goede winstgevendheid vertonen nu eenmaal een premie worden betaald. “Goodwill is, vanuit die optiek bezien, gewoon een vergoeding voor een stabiel inkomen. Wat is daar op tegen?”

“De bemoeizucht van de NBA gaat in dit geval veel te ver”, schrijft Hoogeveen. “Laat economische omstandigheden gewoon hun werk doen. Prijzen komen door vraag en aanbod tot stand. Daar is de bemoeienis van een beroepsorganisatie niet welkom!”

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.