Nieuws

'Nieuwe boete dreigt voor KPMG'

KPMG wordt mogelijk opnieuw op de bon geslingerd. Maar volgens toezichthouder AFM staat het nog niet vast dat de boete ook werkelijk opgelegd gaat worden.

De Telegraaf meldt vandaag dat het mogelijk gaat om een miljoenenboete. Woordvoerder Marcel Proos nuanceert deze berichtgeving. Hij bevestigt dat er een voornemen tot boete is, maar wil over de inhoud ervan niets zeggen.

"Het staat wel wat stellig in de Telegraaf", aldus Proos. "Het gaat nu over een voornemen. KPMG is nog in de gelegenheid om te reageren. Dan moet ons bestuur daar ook nog een besluit over nemen. Het is dus nog niet gezegd dat er ook een boete gaat komen. Laat staan dat er iets bekend is over de hoogte daarvan."

De boete zou het gevolg zijn van eerder onderzoek van de AFM naar een aantal controledossiers van de big four. In april stelde bestuurder Gerben Everts van de AFM dat onderzoek van de toezichthouder in 2014 naar aantal controledossiers van de big four mogelijk tot boetes zouden leiden.

"De bevindingen in dat onderzoek waren zo slecht dat wij dit niet met een goed geweten bij een waarschuwing kunnen laten", zei Everts hierover. "We kunnen en mogen niet zeggen dat de goede voornemens van de kantoren voor verbetering volstaan om door te gaan."

KPMG heeft gereageerd in een schriftelijke reactie: "Het betreft onderzoek naar tien controledossiers bij elk van de big four-kantoren uit 2012, waar de AFM in 2014 over heeft geoordeeld. De volgende stap is dat er wordt gekeken of er een voornemen tot boeteoplegging is. Wij hebben de gelegenheid om inhoudelijk op de onderbouwing van dit voornemen te reageren. Op dit moment beraden we ons daarop. Uiteindelijk besluit het bestuur van de AFM over een mogelijke boete, de hoogte daarvan en de publicatie hierover."

KPMG is al eerder beboet voor onvoldoende kwaliteitsbeleid. In 2013 kreeg het bedrijf een prent van negen ton van de AFM. Of ook andere van de big four een boete kunnen verwachten is nog niet bekend.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.