Nieuws

Nieuwe schooljaar komt te vroeg voor financiële 'detectives'

Het executive program Financieel forensisch deskundige kampt met een tegenvallend aantal inschrijvingen. De start van het tweede jaar wordt daardoor mogelijk met maanden vertraagd.

Dat meldt docent en opleidingsdirecteur Peter Diekman. De opleiding Financieel forensisch deskundige startte vorig najaar en telde zestien studenten. De opleiding wordt gegeven aan de Erasmus School of Auditing & Assurance Thans zijn er vijf inschrijvingen, waar er minimaal veertien nodig zijn, aldus Diekman. "Het gevolg daarvan kan zijn dat we later starten: in november of mogelijk later in plaats van in september."

Diekman zegt dat hij had gerekend op meer inschrijvingen voor de jonge opleiding. "In mei gaven we nog een introductiecursus, toen waren er twintig mensen. Toen was ik nog heel optimistisch. Waarschijnlijk past september niet zo goed in de jaarplanning van opleidingen. Het kan ook zijn dat veel mensen het te druk hebben voor scholing nu er weer meer economische activiteit is."

De opleiding legt verbinding tussen de inzichten uit de juridische, financieel-economische en psychologische wetenschap, de criminologie en de ethiek. Daardoor krijgen de onderzoekers meer kijk op de omstandigheden waaronder financieel-economische criminaliteit ontstaat en leren zij hoe de verschillende disciplines die criminaliteit benaderen. De opleiding is de enige in haar soort in Nederland op academisch niveau.

"Het doel van de opleiding is niet om valse debiteurenlijsten op te sporen, maar om kennis uit rechtsgeleerdheid, criminologie, psychologie en financiën aan elkaar te koppelen", zegt Diekman. "Deze kennis verbetert het onderzoek naar economische criminaliteit. De behoefte aan kennis over onderzoek naar economische criminaliteit is enorm."

Onlangs gaf Diekman nog aan dat de vraag stijgt naar financieel forensisch deskundigen, vooral vanwege grootschalige economische criminaliteit. Hij verwijst naar onder andere SBM Offshore, dat onlangs voor 240 miljoen dollar schikte wegens corruptie, en naar Imtech, dat voorafgaand aan het faillissement betrapt werd op omvangrijke fraude in Duitsland en Polen.

De toegenomen aandacht voor economische criminaliteit wordt bevestigd door Arthur de Groot, initiatiefnemer van het Institute For Financial Crime, dat de kwaliteit van forensisch fraudeonderzoek wil verbeteren. "Nu is het momentum", zei hij afgelopen zomer in een interview. "Er is vreselijk veel aan de hand. Het fraudelandschap is flink in beweging. Er zijn veel incidenten en onderzoeken."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.