Nieuws

Rabobank: 'Accountantskantoor als coöperatie geeft mogelijkheid tot uitfaseren goodwill'

Volgens de Rabobank biedt het accountantskantoor als coöperatie een mogelijkheid tot het uitfaseren van het goodwill-model.

Dat staat in de Commercial Services Update van de Rabobank. Volgens de Rabobank past de ontwikkeling van de coöperatie als organisatievorm goed binnen huidige ontwikkelingen in de accountancybranche. Dit zegt de bank naar aanleiding van de opening van het accountantskantoor Manifesto, dat tot stand kwam door middel van crowdfunding, geen winstoogmerk heeft en waar de leden ook de klanten zijn en de leiding hebben: "Uitfasering van het goodwill-model is een maatregel die voortkomt vanuit de voorstellen van de werkgroep Toekomst Accountantsberoep."

Ten tweede vindt de bank dat het opzetten van een coöperatie waar de leiding van het kantoor bij de klanten ligt directe invulling geeft aan de maatschappelijke discussie over de rol van de accountant: "Binnen dit model wordt het voor de opdrachtgevers van Manifesto mogelijk om de (strategische) richtingen te bepalen en in te zetten op de juiste dienstverlening richting klanten." De bank zegt wel dat het "interessant wordt om te zien hoe men omgaat met de onafhankelijkheidsrol van de accountant".

Verder denkt de Rabobank dat data-analyse de accountancy grondig gaat veranderen, maar ziet daarin ook kansen: "Naast dat het accountantsberoep gaat veranderen door meer gebruikt van data-oplossingen biedt het ook nieuwe mogelijkheden. Door gebruik van deze oplossingen wordt het voor een accountantskantoor mogelijk om bestaande data te koppelen aan internetbronnen (waaronder social media). Zonder gelijk advies te verkopen, kan het kantoor zichtbaar maken over welke data en informatie men beschikt. Verdere analyses en duiding van data kan vervolgens aangeboden worden als dienst richting de opdrachtgever. Het biedt dus zeker kansen om je verder in de ontwikkeling te verdiepen."

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.