Nieuws

Topambtenaren moeten Amsterdam fraudeproof maken

Ondanks een verhoogde staat van paraatheid is Amsterdam nog altijd te fraudegevoelig. Burgemeester Van der Laan heeft de ambtelijke top daarom opgedragen om de gemeente beter te beschermen tegen oplichters en dieven.

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam heeft de directeuren en stadsdeelsecretarissen opgedragen om risico’s op fraude en integriteitsschendingen op te sporen. “Op deze manier kunnen we onszelf meer weerbaar maken voor fraude, misbruik en integriteitsschendingen.” Deze fraudescan startte op 5 januari en moet eind van de maand zijn voltooid.

Iedere directeur en elke gemeentesecretaris moet de drie grootste integriteitsrisico’s traceren en aangeven welke maatregelen daartegen worden genomen. Volgens woordvoerder Jasper Karman van de burgemeester doen de topambtenaren het opsporen van de frauderisico’s zelf, zonder hulp van forensisch accountants of andere fraude-experts. De gemeenteaccountant hoeft evenmin in actie te komen. “Ze doen het inderdaad zelf, in overleg met hun staf en medewerkers. Het is de bedoeling dat hierover op alle niveaus een gesprek ontstaat.”

Verder schrijft de burgemeester dat de fraudescan wordt gevolgd door verbeteracties. “Met als doel de professionaliteit, de zorgvuldigheid in processen en werkwijzen en de integriteit binnen de organisatie te verbeteren.”

In zijn brief aan de raad wijst de burgemeester op een aantal gevallen waarbij de gemeente wel heel eenvoudig werd opgelicht. Zo ontfutselde een stagiair de gemeente in 2014 40.000 euro door facturen te vervalsen. En afgelopen najaar liep een ambtenaar tegen de lamp die 2,5 miljoen had gepikt van de gemeente. Hoewel de alertheid op fraude is toegenomen, is dat nog niet genoeg, aldus de burgemeester. “De blik waarmee naar die gevallen wordt gekeken is in de ogen van het college nog te beperkt.”

Amsterdam heeft een reputatie opgebouwd van financiële onhandigheid. Zo meende de gemeente in 2013 door een rekenfoutje dat zij over 5 biljoen euro beschikte. In datzelfde jaar werden bijstandsgerechtigden ten onrechte getrakteerd op 188 miljoen euro. Onlangs verbaasde Amsterdam vriend en vijand doordat er 55 miljoen euro vermist werd in de boeken.

Maar volgens woordvoerder Karman heeft de verbeteractie hier niets mee te maken. “Er is geen relatie met de 55 miljoen euro of met de verbeteracties op het gebied van financiën. Het bedrag van 55 miljoen is overigens niet 'verdwenen', maar moet nog ontvlochten worden uit de posten bedrijfsvoering van de verschillende begrotingen die Amsterdam in het verleden had.”

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.