Nieuws

Britse toezichthouder: verslaggeving mag evenwichtiger

De meeste Britse bedrijven rapporteren in overeenstemming met richtlijnen voor de jaarverslaggeving. Maar een meer evenwichtige berichtgeving over de behaalde resultaten zou goed zijn. Dat stelt de Britse toezichthouder Financial Reporting Council (FRC) in zijn Annual Review of Corporate Reporting.

De introductie van een strategic report heeft de kwaliteit van het bestuursverslag verbeterd, aldus de FRC. En met name grote beursgenoteerde ondernemingen houden zich goed aan de verslaggevingsrichtlijnen. Maar tegelijk wordt er te weinig bericht over zaken die minder goed zijn gegaan. Ook overmatig gebruik van onderliggende winstcijfers of oneigenlijk gebruik van alternatieve prestatie-indicatoren ondermijnen de kwaliteit van de verslaggeving.

De FRC beoordeelde de kwaliteit van de verslaggeving in de jaarverslagen en tussentijdse verslagen van 192 Britse ondernemingen. De monitoring over het verslagjaar 2015-2016 besloeg de periode tot 31 maart 2016. Bij ongeveer een derde van de bedrijven stelde de FRC kritische vragen bij de wijze van verslaggeving. De meeste ondernemingen hebben daarop adequaat gereageerd en hun informatie aangepast.

Brexit

De FRC onderkent de mogelijke implicaties van een brexit voor het gebruik van internationale verslaggevingsstandaarden door Britse ondernemingen. De waakhond adviseert de bestaande internationale standaarden ook in de toekomst te blijven hanteren, zeker voor beursgenoteerde ondernemingen. Investeerders hechten aan vergelijkbare cijfers bij het lezen van jaarrekeningen, aldus de FRC. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.