Nieuws

Vrees voor duurdere accountantscontrole in de ggz (FD)

De accountantskosten in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) stijgen dit jaar fors door extra verplichte onderzoeken naar declaraties. De kosten die ggz-instellingen kwijt zijn aan accountants kunnen door deze controlemaatregelen van zorgverzekeraars tot wel een kwart hoger uitvallen, waarschuwt Coziek, het accountantsplatform voor de zorg, naar aanleiding van vragen van het FD.

De ggz-sector kreeg afgelopen jaar al te maken met flink hogere accountantskosten door de overheveling van zorgtaken naar gemeenten begin 2015. Zo bleek eerder deze maand uit een rapport van inkooporganisatie Intrakoop dat ggz-instellingen zeker meer dan twintig procent extra kwijt zijn aan de diensten van accountants.

De totale kosten over vorig jaar zijn nog niet bekend, omdat een deel van de instellingen de jaarrekening nog niet heeft gepubliceerd. Dit jaar komen daar de kosten voor de controle van de declaraties bovenop, goed voor een extra stijging van zo'n 25 procent.

De extra hulp van de accountant is nodig om het zelfonderzoek van de ggz-instellingen te controleren. Tijdens het zelfonderzoek toetsen de instellingen of de eigen declaraties wel kloppen. Dat onderzoek is na overleg tussen de zorgverzekeraars en ggz-instellingen ingesteld, omdat de sector al jaren kampt met boekhoudproblematiek. Beide partijen interpreteren regels verschillend, waardoor er onduidelijkheid is ontstaan over de declaraties. De instellingen kregen dit jaar opnieuw uitstel voor het deponeren van de jaarrekening.

'Enorm ingewikkeld'

De maatregel van zelfonderzoek werd ook al eens in de ziekenhuissector toegepast. Controle van het zelfonderzoek werd destijds deels door de zorgverzekeraars en deels door de accountants uitgevoerd. In de ggz is de situatie een stuk complexer, onder meer door de decentralisatie. De meer dan honderd zorginstellingen moeten sinds vorig jaar contracten sluiten met tientallen zorgkantoren, negen zorgverzekeraars en meer dan driehonderd gemeenten. "Het is daardoor een enorm ingewikkelde sector geworden", zegt Rob Leensen, voorzitter van Coziek en partner bij EY.

Volgens het accountantsplatform zal de controle tienduizenden euro's aan extra accountantskosten per ggz-instelling gaan opleveren. "De ggz heeft als enige sector te maken met alle soorten bekostigingsvormen in de zorg", zegt Leensen. "Het gaat om tientallen, soms wel honderden complexe contracten per instelling. De accountants moeten nu de declaraties controleren en vaststellen of die voldoen aan de in het contract opgenomen voorwaarden."

'Regelrust' nodig

Uiteindelijk is het de bedoeling dat de accountant veel meer op afstand komt te staan en dat de zorgverzekeraars en ggz-instellingen op basis van wederzijds vertrouwen met een beperkt aantal controles toekunnen, het zogenoemde horizontaal toezicht. "Als er sprake is van onderling vertrouwen in de sector kan de regeldruk omlaag", zegt Marco Walhout, lid van Coziek en partner bij Deloitte. "Dit soort vraagstukken moet je risicogericht oplossen met interne controle, niet met accountants."

Maar dat wederzijdse vertrouwen lijkt er in de ggz voorlopig nog niet te zijn. "We voorzien, los van de controle van het zelfonderzoek, zeker geen daling in de accountantskosten voor dit jaar en volgend jaar", zegt Leensen. Volgens Walhout zou een tijdje 'regelrust' voor de sector goed zijn tot de huidige onduidelijkheden zijn opgelost. De vraag is of de sector zo'n periode gegund wordt, want een nieuwe systeemwijziging staat alweer voor de deur. Vanaf 2019 wordt mogelijk een nieuwe bekostigingsstructuur geïntroduceerd in de ggz, die grote gevolgen zal hebben voor zorgaanbieders en zorgverzekeraars.

Dit artikel is ook verschenen in het FD van 21 oktober 2016. Coziek is een sectorcommissie van de NBA die bestaat uit openbare en interne accountants werkzaam voor de zorgsector.

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.