Nieuws

Asscher laat payrolling ongemoeid

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ziet geen reden om naar aanleiding van een recente uitspraak van de Hoge Raad de regelgeving rond payrolling aan te scherpen.

Dat blijkt uit een Kamerbrief van de minister. Op 4 november oordeelde de Hoge Raad dat payrolling overeenkomsten heeft met de uitzendconstructie, waardoor het onder de reikwijdte van de uitzendovereenkomst valt. Daardoor geldt een verlicht arbeidsrechtelijk regime voor payrolling, maar ontstonden er ook vragen over of payrolling in de huidige vorm nog wel mogelijk is.

De Hoge Raad merkte op dat als deze situatie "leidt tot onverenigbare resultaten, het aan de wetgever is om hier grenzen aan te stellen, niet aan de rechter, behoudens in die individuele gevallen waar het toepassen van artikel 7:691 BW naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar moet worden geoordeeld".

Volgens de minister betekent de uitspraak dat het "in het geval van detachering, maar ook in het geval van payrolling, werknemers vallen onder de reikwijdte van het pensioenfonds van de uitzendsector (StiPP) en dat in het geval van payrolling, maar ook in het geval van detachering het payrollbedrijf voor de werknemersverzekeringen (in beginsel) ingedeeld moet worden in de sector Uitzendbedrijven."

Wat betreft de minister nemen de arresten verder eventueel nog levende onzekerheden weg over de wettelijke legitimiteit van payrolling. In de praktijk betekent dat dat payrollers vijfeneenhalf jaar kunnen werken voor een werkgever op basis van tijdelijke contracten.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.