Nieuws

GBNED: 'Robotic accounting werkt lang niet altijd optimaal'

Veel boekhoudpakketten die claimen boekhouding te automatiseren voor zzp'ers en het mkb blijken dat verre van optimaal te doen.

Dat meldt onderzoeksbureau GBNED. "Online boekhouden is de norm en robotic accounting zorgt dat een belangrijk deel van uw boekhouding automatisch verloopt. Handmatig overtypen van cijfers wordt niemand wijzer van en verhoogt ook nog eens de kans op fouten. Dat laatste komt de betrouwbaarheid van uw boekhouding niet ten goede. Lang niet alle boekhoudpakketten bieden echter optimale ondersteuning van robotic accounting en sommige pakketten hebben meer weg van een veredelde Excel-oplossing dan van modern en efficiënt werkende online boekhoudsoftware", aldus Gerard Bottemanne van GBNED.

Bottemanne vindt het vreemd dat nog steeds de ene ondernemer een factuur aanmaakt in factuur- of boekhoudsoftware en deze op papier per post of in PDF-formaat per email verstuurt en de andere ondernemer die zelfde factuur opnieuw handmatig vastlegt in zijn of haar boekhoudsoftware. "En nog vreemder is dat sommige leveranciers van boekhoudsoftware dit de normaalste zaak van de wereld lijken te vinden."

Onderzoeksbureau GBNED is van mening dat moderne online boekhoudsoftware over de volgende functionaliteit moet beschikken om te kunnen claimen dat het pakket robotic accounting ondersteunt: 

 1. Elektronisch factureren op basis van de standaard UBL; zowel voor uitgaande facturen      als inkomende factuurverwerking.
 2. Elektronische rekeningafschriften automatisch verwerken;
 3. Elektronisch de btw-aangifte deponeren bij de Belastingdienst;
 4. Elektronisch de ICP-opgave deponeren bij de Belastingdienst;
 5. Elektronisch de jaarrekening deponeren bij de Kamer van Koophandel voor de categorie      micro en klein (als sprake is van een BV).

"Tel hier bij op het realtime uitwisselen van gegevens met de omgeving, zoals bijvoorbeeld het ophalen van adresgegevens bij de Kamer van Koophandel. Of  mutaties van een webwinkel automatisch opnemen in de boekhouding. Dan wordt de ondernemer ont-zorgt en spreken we van robotic accounting", aldus Bottemanne.

GBNED heeft in het kader van dit thema op een rij gezet wat men mag verwachten van online boekhoudsoftware voor het segment zzp en klein mkb. Hierbij is een onderverdeling gemaakt naar basisfunctionaliteit, robotic accounting-functionaliteit en betrouwbaarheid.

GBNED: 'Online boekhoudsoftware voor ZZP en klein MKB: wat mag u verwachten?'

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

  Aanmelden nieuwsbrief

  Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

  Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.