Nieuws

Grote beleggers: meer duurzaam investeren

De Nederlandse financiële sector wil graag meer beleggen in projecten die bijdragen aan oplossingen voor de grootste problemen op onze planeet, zoals klimaatverandering, armoede en voedselschaarste.

Daarbij vragen zij wel om hulp van overheid en toezichthouders. Achttien grote pensioenfondsen, banken en verzekeraars schaarden zich dinsdag gezamenlijk achter de duurzaamheidsdoelstellingen die de Verenigde Naties vorig jaar hebben geformuleerd. Om die te halen zijn zulke grote investeringen nodig, dat een bijdrage van institutionele beleggers onontbeerlijk is, aldus de betrokken partijen.

Praktische problemen rond bijvoorbeeld regelgeving staan grootschalige investeringen nu echter nog vaak in de weg, aldus de financiële instellingen. Zij nodigen de overheid en De Nederlandsche Bank (DNB) uit om mee te denken over oplossingen.

Zo kan gedacht worden aan constructies waarin de overheid een deel van het risico draagt dat komt kijken bij bij investeringen in bijvoorbeeld duurzame energie. Dat kan ervoor zorgen dat ook pensioenfondsen er veel meer in kunnen beleggen.

Het is volgens PGGM nu al mogelijk pensioengeld tegen een concurrerend rendement te beleggen in zaken die ook nog bijdragen aan een schonere en eerlijkere wereld. Als de huidige drempels worden verlaagd of weggenomen, dan kan dat op veel grotere schaal gebeuren, aldus de pensioenuitvoerder.

Bron: ANP

Gerelateerd

Afbeelding Nieuws

Financiële instellingen rapporteren over vorderingen meten CO2-impact

Het Platform Carbon Accounting Financials (PCAF) heeft een rapport uitgebracht over de vorderingen die de veertien aangesloten Nederlandse financiële instellingen hebben gemaakt met het berekenen van de CO2-impact van hun beheerd vermogen. Ze hebben de methodiek daarvoor tot nu toe toegepast op ruim een triljoen euro aan verzameld beheerd vermogen, bijna de helft van het totaal. Na verdere analyse van deze data zullen de leden hierover rapporteren in hun jaarverslagen.

x 0

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.