Nieuws

Nieuwe Bankentaxonomie vereenvoudigt aanlevering SBR-kredietrapportages

De definitieve versie van de Bankentaxonomie (BT11) is vandaag gepubliceerd op www.sbrbanken.nl. De nieuwe Bankentaxonomie sluit veel nauwer aan bij de Nederlandse taxonomie (NT) op het gebied van techniek en definities. Een groot voordeel hiervan is dat de mogelijkheid tot hergebruik van informatie is gemaximaliseerd, waardoor aanlevering met SBR Banken op basis van reeds verzamelde informatie eenvoudiger is gemaakt.

Samen met de markt

In de totstandkoming van de BT11 is samen met de markt bekeken waar een balans kan worden gevonden tussen de informatie die de bank wil ontvangen en de bereidheid en mogelijkheden van klanten en intermediairs om daarin te voorzien. Resultaat is dat het aantal uitsplitsingen bij lagere bedragen is verminderd. Bijvoorbeeld: als de totale som leasekosten onder de 50.000 euro blijft, hoeft straks alleen nog het totaalbedrag te worden aangeleverd. Uitsplitsing per contract is dan niet meer nodig. Wel maakt de bank hier een aantekening van; de indicatie ‘verplicht’ wijzigt in ‘warning’. Dit betekent dat de bank de uitsplitsing graag zou willen zien, maar dat dit niet verplicht is.

Daarnaast zijn op verzoek van diverse marktpartijen in de agro-extensie enkele velden toegevoegd om ook het begrip ‘omzet’ en ‘aanwas’ te kunnen rapporteren en toelichten. Zo is het veld Fosfaathouding toegevoegd om te anticiperen op mogelijke wetswijzigingen.

Openstelling volgens BT11

Jaarlijks brengt het Financiële Rapportages Coöperatief (FRC) een nieuwe versie van de BT uit om de wijzigingen in wet- en regelgeving te volgen, eventuele issues op te lossen en nieuwe functionaliteit te kunnen aanbieden. Begin april 2017 volgt het openstellen van aanlevering van kredietrapportages volgens de BT11 aan banken via de infrastructuur van het FRC, zowel machine-to-machine als via SBR Direct. Na dit moment zal aanlevering volgens taxonomieën ouder dan de BT2014 niet meer mogelijk zijn.

Vastgoedtaxonomie

Het FRC heeft vandaag ook een Vastgoedtaxonomie (VT11) gepubliceerd. Tot nu toe ontvingen banken in het kader van vastgoedrapportages een variëteit aan documenten vanuit die markt; Excel-bestanden, Word-documenten, pdf’s en informatie op papier. De consequentie van dit soort processen is bekend: dezelfde data wordt op meerdere plekken in de organisatie overgetypt waarbij er fouten worden gemaakt. Dit heeft gevolgen voor de rating van de klant en het kapitaal dat de banken moeten aanhouden. Ook het rapporteren van vastgoeddata aan toezichthouders kan sneller en eenduidiger. Reden om een specifieke Vastgoedtaxonomie te bouwen, om hier meer eenduidigheid, efficiency en transparantie mee af te dwingen.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.