Nieuws

Accountant zit vast aan Raad van Geschillen

Het is geen inbreuk op het recht op toegang tot de rechter dat accountants civielrechtelijke geschillen in principe moeten voorleggen aan de Raad van Geschillen, zegt het Gerechtshof Den Haag naar aanleiding van een declaratiegeschil. Accountants hebben namelijk een maand de tijd om te besluiten of zij de zaak liever aan de rechter voorleggen.

Accountants moeten hun civielrechtelijke geschillen voorleggen aan de Raad van Geschillen. Zodra daar een zaak aanhangig is gemaakt, kan de accountant of de wederpartij binnen een maand besluiten om de kwestie toch maar liever te laten beslechten door de civiele rechter.

Volgens het Gerechtshof  Den Haag is de verplichte aansluiting vanwege deze opt-out-regeling in principe in overeenstemming met het grondrecht om naar de rechter te stappen. In concrete gevallen kan de gedwongen winkelnering echter een inbreuk op dat grondrecht opleveren. Maar de gepensioneerde accountant, die deze zaak aanhangig maakte, moet gewoon de beslissing van de Raad van Geschillen opvolgen.

Vrijwillig

De accountant was vennoot van BDO tot hij in 1999 met pensioen ging. In 2007 trad hij namens BDO CampsObers Corporate Finance op als bindend adviseur in een verzekeringskwestie. Daarvoor declareerde hij 112.295 euro ex btw. SB Verzekeringsgroep moest deze nota betalen, maar vond het bedrag wel erg gortig. De kwestie werd aangemeld bij de Raad van Geschillen van het (toen nog) NIVRA.

Pas tijdens de behandeling van de zaak begon de accountant de bevoegdheid van de raad ter discussie te stellen. Uiteindelijk besliste de raad dat de accountant de verzekeraar 37.065,52 euro moest terugbetalen. Dat weigerde de accountant en hij stapte naar de rechter om de geldigheid van de uitspraak aan te vechten. De rechtbank vond dat de accountant zich vrijwillig heeft onderworpen aan het oordeel van de raad, omdat hij de opt-out-mogelijkheid niet heeft benut.

Het Gerechtshof Den Haag is dat met de rechtbank eens en onderstreept dat de accountant niet zo maar heeft nagelaten een beroep te doen op de opt-out-clausule. Omdat er destijds een tuchtprocedure tegen hem liep – waarin de Raad van Tucht de klacht overigens ongegrond verklaarde – had hij juridische bijstand. Bovendien was hij vooraf gewezen op de opt-out-mogelijkheid.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.