Nieuws

Dijsselbloem: 'NBA moet zeer kritisch blijven bij PE'

De NBA moet zeer kritisch blijven bij het toekennen van gecertificeerde PE-punten. En "promotie van producten en permanente educatie zijn twee heel verschillende dingen".

Dat zegt minister Dijsselbloem van Financiën in zijn antwoord op Kamervragen over het huidige PE-stelsel van accountants. Aanleiding was de discussie over de PE-punten die deelnemers aan het recente Getwalk-event in het vooruitzicht waren gesteld. Tijdens dat event konden softwareleveranciers in korte sales pitches hun producten demonstreren.

De minister wijst er op dat de NBA, die verantwoordelijk is voor de kwaliteit van het PE-stelsel en de beoordeling van PE-activiteiten, in deze casus al op eigen initiatief actie heeft ondernomen en na beoordeling ter plaatse heeft geconcludeerd dat aan het evenement geen gecertificeerde PE-punten kunnen worden toegekend. “De organisator kon het evenement promoten met de mogelijkheid tot het verkrijgen van gecertificeerde PE-punten, omdat hij een door de NBA erkende leerinstelling is voor het organiseren van PE-activiteiten. De NBA heeft de mogelijkheid om individuele PE-activiteiten desalniettemin af te keuren.”

Die afkeuring kan op instemming van de minister rekenen, zo valt uit zijn woorden op te maken: “Promotie van producten en permanente educatie zijn twee heel verschillende dingen. De NBA moet zeer kritisch blijven bij het toekennen van gecertificeerde PE-punten.”

In antwoord op de vraag hoe kan worden voorkomen dat dit soort zaken zich in de toekomst weer voordoen en hoe hij aankijkt tegen de kwaliteit van het cursusaanbod, wijst Dijsselbloem op de aanstaande herziening van het PE-stelsel die de NBA voorbereid. “Hiermee wordt beoogd ervoor te zorgen dat de PE die accountants volgen altijd goed aansluit bij hun werkzaamheden en carrière. Ook  krijgen hierdoor andere dan de thans gecertificeerde instellingen de ruimte om PE-activiteiten aan te bieden, hetgeen het aanbod ten goede komt. De stelselherziening voorziet in de invoering van een PE-stelsel, waarin niet langer leerinstellingen worden erkend, maar de programma’s die gegeven worden.”

De NBA kan hierdoor kritischer naar de toekenning van PE-punten aan cursussen  kijken, stelt de minister, “hetgeen de kwaliteit van de PE-cursussen voor accountants ten goede komt”.

Leden van de NBA moeten in het nieuwe stelsel  een persoonlijk ontwikkelingsplan maken of een passend  beroepsprofiel kiezen en op basis daarvan hun permanente educatie inrichten. Daarnaast zullen accountants verplicht kennistoetsen moeten afleggen.

Dijsselbloem refereert daarbij ook aan de begin 2016 gestarte pilot met het nieuwe PE-model. Die vindt plaats met een selecte groep leden van de Ledengroep Intern en Overheidsaccountants (LIO). De invoering van het nieuwe PE-stelsel kan naar verwachting in 2017 plaatsvinden. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.