Nieuws

IIA: voorstel wijziging ViO nadelig voor IAF

De voorgenomen wijzigingen in de Verordening inzake de Onafhankelijkheid van accountants bij assurance-opdrachten (ViO) kan voor Internal Audit Functies tot onwerkbare situaties leiden.

Dat stelt het Instituut van Internal Auditors (IIA) in een reactie op het wijzigingsvoorstel. Aanleiding voor de wijzigingen is de implementatie van de nieuwe EU-regelgeving voor wettelijke controles.

Volgens het IIA leidt de uitwerking van artikel 22 bis uit EU-richtlijn 2014/56/EU in artikel 38 (‘Dienstverband van voormalige wettelijke auditors of van werknemers van wettelijke auditors of auditkantoren bij gecontroleerde entiteiten’) tot ongewenste situaties voor de IIA-leden.

Hoofdstuk 10 behandelt het overstappen van werknemers naar hun cliënten dan wel een andere functie bij de werkgever. Artikel 38 verbiedt de IAF in dergelijke situaties om audits uit te voeren in de organisatie gedurende ten minste twaalf maanden nadat deze persoon de nieuwe positie heeft aanvaard. “Dit is voor een IAF een onwerkbare situatie en zeker niet in het belang van de organisatie. Vanuit een 'kweekvijver'-gedachte bevorderen veel organisaties namelijk de doorstroom van personeel naar en vanuit de IAF”, aldus het IIA.

Het IIA adviseert de NBA in artikel 38 ‘accountantseenheid’ te wijzigen in ‘accountantsorganisatie’, waardoor het artikel niet meer van toepassing is voor interne en overheidsaccountants.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.