Nieuws

FNV legt claim neer bij top Meavita

De FNV wil geld zien van voormalige bestuurders en toezichthouders van Meavita. De vakorganisatie bereidt een claim voor ter hoogte van ruim 700.000 euro.

"De zorgmedewerkers hebben ondanks de financiële chaos bij Meavita altijd gewoon doorgewerkt. Dankzij hen was de zorg goed. Nu is het tijd om af te rekenen. Het is belangrijk dat de schade die zij opliepen door het faillissement in 2009 hersteld wordt", aldus FNV-bestuurder Gijs van Dijk.

Meavita ging ten onder aan wanbeleid van de top en de raad van commissarissen. Daarmee is het voor eens en altijd duidelijk dat besturen en toezichthouden niet zomaar bijbaantjes zijn, maar hard en serieus werk zijn, stelde de FNV donderdag.

De Tweede Kamer praat die dag over good governance in de zorg, naar aanleiding van de Meavita-zaak. Door Meavita zijn er al scherpere eisen gesteld aan het toezichthouderschap. De FNV wil toe naar registratie en accreditatie van bestuurders en toezichthouders, om een tweede zaak als Meavita te voorkomen.

In totaal hebben zo'n 75 voormalig medewerkers van Meavita hun schade gemeld bij de FNV, aldus de vakorganisatie. Ontslagvergoedingen werden niet uitbetaald en ook vergoedingen voor onkosten en overwerk werden niet overgemaakt.

"Vooral bij de mensen die voor Meavita in Den Haag werkten is de schade groot. Sommige vrouwen kregen jarenlang te horen dat ze hun verlof moesten opsparen. Dan konden ze eerder met pensioen. Sommigen hadden 800, 900 uur staan. Dat was allemaal weg", aldus Van Dijk.

Uiterlijk deze maand krijgt een aantal bestuurders en toezichthouders de rekening van de schade die de FNV-leden opliepen.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.