Nieuws

Belastingdiensten onderzoeken 'Panama Papers'

Meerdere landen zijn onderzoeken begonnen vanwege de onthullingen uit de zogenoemde Panama Papers. Zo maakten de autoriteiten in Australië, België en Nieuw-Zeeland bekend te kijken naar de gegevens.

Kranten uit verschillende landen maakten zondagavond de resultaten bekend van een wereldwijd onderzoek naar belastingparadijzen. Ze baseerden zich op informatie uit de gelekte administratie van een juridisch advieskantoor in Panama, Mossack Fonseca & Co.

De Australische belastingdienst liet daarop weten meer dan achthonderd klanten van het bedrijf te onderzoeken vanwege mogelijke belastingontduiking. "De boodschap is duidelijk: belastingbetalers kunnen er niet op rekenen dat dit soort geheime regelingen ook geheim blijven", waarschuwde de dienst.

Ook de Belgische autoriteiten hebben belangstelling voor de onthullingen. Minister Johan Van Overtveldt (Financiën) maakte bekend dat hij de Bijzondere Belastinginspectie heeft gevraagd de gegevens te onderzoeken.

Zeker 732 Belgen zouden via Mossack Fonseca bedrijven hebben opgericht in elf verschillende belastingparadijzen. "In een eerste fase dient de identiteit van de betrokken personen of bedrijven achterhaald te worden", aldus een woordvoerder van de minister.

Ook de fiscus in Nieuw-Zeeland is op zoek naar informatie over burgers die regelingen hebben getroffen via het Panamese bedrijf. Burgers die belastingregels hebben overtreden, worden opgeroepen zichzelf aan te geven.

De Panamese regering heeft al laten weten mee te werken aan juridische procedures die voortkomen uit het onderzoek.

UPDATE:Reactie ministerie van Financiën
Het Nederlandse ministerie van Financiën laat in reactie op de publicaties weten dat de Belastingdienst de voor Nederland relevante informatie gaat onderzoeken. “De Belastingdienst zal actief kijken of daar gegevens bij zitten die bruikbaar zijn voor de belastingheffing. Nederland maakt zich immers sterk voor de aanpak van belastingontduiking en fraude”, aldus het ministerie.
Financiën wijst in dat verband op de internationale medewerking van Nederland aan maatregelen om belastingontwijking en -ontduiking tegen te gaan, onder meer door automatische uitwisseling van gegevens tussen belastingdiensten en op het verscherpte toezicht op trustkantoren door De Nederlandsche Bank (DNB).
Zo is DNB begin dit jaar bij een selectie van trustkantoren een onderzoek gestart naar het risico op witwassen in het betaalde voetbal. “Uiteraard worden de recente onthullingen meegenomen in dit onderzoek”, aldus financiën in de verklaring van vandaag. “Uitkomsten worden verwacht voor eind tweede kwartaal 2016.”

De Panama Papers?

De Panama Papers zijn documenten uit de interne administratie van een juridisch advieskantoor in Panama: Mossack Fonseca & Co. Dat zet voor klanten vennootschappen op in belastingparadijzen waar hun vermogen of eigendommen nauwelijks worden belast. Deze vennootschappen (offshorebedrijven) zijn legaal en kunnen nodig zijn om internationale handel of internationale investeringen mogelijk te maken. Maar belastingparadijzen staan er om bekend dat ze weinig of geen gegevens openbaar maken over wie de eigenaar is van zulke bedrijven. Dat maakt ze tevens geschikt voor het ontduiken van belasting of voor andere illegale praktijken, zoals het omzeilen van sancties of het afhandelen van omkoping.

Panama Papers is een project van het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), een Amerikaanse organisatie van onderzoeksjournalisten die gefinancierd wordt met subsidiegeld en donaties en valt onder het Center for Public Integrity in Washington. In Nederland zijn de dagbladen Trouw en het Financieele Dagblad betrokken bij het project.

Bron: ANP, redactie Accountant.nl

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.