Nieuws

Deloitte ontwikkelt blockchainapplicatie voor consument

Deloitte zegt voor het eerst een consumententoepassing van blockchain te hebben ontwikkeld die gebruikmaakt van de Facebook Messenger-chatbot die Facebook twee weken geleden lanceerde.

Deloitte heeft een applicatie ontwikkeld waarmee garantiebewijzen veilig opgeslagen kunnen worden op de blockchain via Facebook Messenger. Deze toepassing toont volgens Deloitte aan dat blockchaintechnologie niet alleen voor de financiële sector, maar bijvoorbeeld ook voor de consumentenmarkt van waarde kan zijn.

"Wij vroegen ons af wat de toegevoegde waarde van blockchain kan zijn in onze dagelijkse leven en zochten naar hoe deze technologie een bestaand 'consumentenprobleem' kan oplossen", aldus Frank van de Ven, service designer bij Deloitte Digital. Veel consumenten raken aankoopbonnetjes en garantiebewijzen kwijt, ze worden onleesbaar of ze vormen een probleem tijdens het aan- of verkopen van tweedehands producten.

"Een bron van irritatie voor veel consumenten. De door ons gebouwde toepassing lost dit op door je in staat te stellen op eenvoudige wijze garantiebewijzen op te slaan op de blockchain. Ook kunnen er eenvoudig extra diensten aan gekoppeld worden, zoals bijvoorbeeld productverzekeringen. Door gebruik te maken van een bestaand kanaal als Facebook Messenger Chatbot hoeft er geen speciale app voor gedownload te worden", zegt Frank van de Ven.

Het voordeel van het opslaan van dit soort gegevens via blockchain-technologie is dat alle informatie over een product, zoals bijvoorbeeld het serienummer en de garantiegegevens, veilig opgeslagen zijn. Doordat niemand meer aan deze gegevens kan sleutelen, biedt deze vorm van opslag zekerheid voor eventuele doorverkoop, verzekeringen, etc.

Deloitte is ervan overtuigd dat blockchaintechnologie tal van mogelijkheden biedt, ook voor consumenten. "Het feit dat we in staat zijn om in driedaagse hackathon een werkend prototype te ontwikkelen dat zo laagdrempelig en gebruiksvriendelijk is, toont aan dat we op een kantelpunt staan van deze nieuwe technologie. Van theoretische toepassingen gaan we nu echt naar oplossingen om veiligheid en vertrouwen online te borgen", zegt Jacob Boersma, cybersecurity en blockchainexpert binnen Deloitte.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.