Nieuws

Moeizaam zicht op omzetverhoudingen Baker Tilly Berk

Baker Tilly Berk meldde eind maart een stevige omzetgroei, zonder nadere details. Desgevraagd verwijst de organisatie naar het transparantieverslag. Voor specifieke informatie over de omzetverhoudingen is echter een mondelinge toelichting van de organisatie nodig.

Eind maart presenteerde Baker Tilly Berk de omzetcijfers van 2015. De omzet van het kantoor is sterk gegroeid ten opzichte van het voorgaande jaar, zonder dat duidelijk werd waardoor dat kwam en hoe de verdeling is van de omzet over de service lines.

Hiervoor verwijst Baker Tilly Berk desgevraagd naar haar transparantieverslag, dat eind maart werd gepubliceerd. Dit verslag is destijds niet ingezet om de berichtgeving over de omzet nader toe te lichten. Een uitsplitsing van de omzet naar bijvoorbeeld belastingadvies, organisatieadvies en administratieve diensten staat echter niet in het transparantieverslag.

Uit het transparantieverslag blijkt dat wel dat het aantal wettelijke controleopdrachten is gestegen met veertig tot 156.De omzet hieruit steeg met bijna twee miljoen euro tot 15,3 miljoen euro. Het totaal aantal controleopdrachten steeg van 177 tot 239.

De omzet uit overige dienstverlening bij controleklanten steeg van 6,7 tot 7,4 miljoen. Alle andere dienstverlening wordt in het transparantieverslag samengevoegd onder de algemene noemer 'Overige dienstverlening'. Die zorgde in 2015 voor 55,3 miljoen euro omzet, een miljoen meer dan in 2014.

"Ons transparantieverslag gaat over onze werkwijze", aldus een toelichting van woordvoerster Marjanne Poppen van Baker Tilly Berk. "Wij geven inzicht in de manier waarop wij het publiek belang dienen. Hiervoor hebben wij de richtlijnen van de NBA gevolgd voor het schrijven van transparantieverslagen. Wellicht dat wij volgend jaar andere informatie meenemen. Vragen hierover kunnen soms aanleiding hiertoe geven."

Volgens bestuursvoorzitter Arno van der Heijden droegen zowel audit en compliance als advisering in gelijke mate bij aan de omzetgroei, met inbegrip van belastingadvies. Samen zijn ze goed voor ongeveer twee derde van de omzet. De samenstelpraktijk bleef stabiel wat betreft de omzet.

"Het is dus niet zo dat onze omzetgroei is gedreven door prijsstijgingen in de markt", verduidelijkt Van der Heijden. "De omzetstijging komt voort uit een groei van het aantal klanten en de toenemende vraag bij bestaande klanten. Wij merken een normalisering van de budgetten voor auditwerkzaamheden."

De investeringen in de automatisering, waar Van der Heijden naar verwijst, hebben betrekking op data-analyse en it-specialisten die de audit ondersteunen. "Die verbeterden niet alleen de kwaliteit van de controles, maar zorgden ook voor een efficiencyslag. Daardoor hebben wij de kwaliteit van onze diensten kunnen verbeteren, zonder dat dit direct heeft geleid tot tariefsverhogingen."

Investeringen zijn volgens Van der Heijden nodig om de ontwikkelingen bij te houden die de klanten doormaken. "De huidige samenstelpraktijk bestaat niet meer over zeven jaar. Die ziet er dan heel anders uit doordat steeds meer processen volledig digitaliseren. De mkb-ondernemer ziet zijn businessmodel steeds sneller veranderen en wil zijn focus steeds meer richten op zijn markt, zijn product of zijn dienst.

Wij breiden onze dienstverlening uit voor deze ondernemers door ze te ontzorgen op gebieden als finance, hrm, it en juridische zaken. Daarmee ontstaat een dienstverlening waarbij we steeds meer gedurende het gehele jaar met de klant aan tafel zitten.

De vraag naar assurance zie ik alleen maar groter worden. Al die veranderingen leiden tot risico's en onzekerheden. Het is logisch dat bedrijven juist op zoek zijn naar houvast. In dat opzicht geloof ik dat markt van auditwerkzaamheden voor de toekomst nog steeds grote perspectieven biedt."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.